Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta/N1 ]

25. 10. 2023. 20:53 >> 20:53

ALTERNATIVA FOSILNIM GORIVIMA

Bugarska gradi dva dodatna reaktora u nuklearnoj elektrani Kozloduj

Bugarska je odlučila da proširi proizvodnju nuklearne energije kao alternativu fosilnim gorivima i najavila izgradnju dva dodatna reaktora u jedinoj nuklearnoj elektrani u zemlji.

Dva nova reaktora, koji će obezbijediti ukupno 2.300 megavata, koristiće tehnologiju američke kompanije "Vestinghaus elektrik", saopštila je bugarska vlada.

Ranije ove godine, taj proizvođač nuklearne opreme potpisao je ugovor sa bugarskom nuklearnom elektranom „Kozloduj“ o postavljanju jedne ili dvije jedinice reaktora sa vodom pod pritiskom AP1000.

Premijer Bugarske Nikolaj Denkov rekao je danas da je vlada za sada izdvojila 250 miliona eura za projekat i dodao da bi prvi reaktor trebalo da bude spreman za puštanje u rad 2033. godine, a drugi dvije do tri godine kasnije.

Bugarska u nuklearnoj elektrani u Kozloduju trenutno koristi dva ruska reaktora VVER-1000 od po 1000 megavata, koji proizvode otprilike trećinu električne energije u zemlji.

Njihove dozvole za rad ističu 2027. i 2029. godine, ali bi mogli da budu u funkciji i kasnije pod uslovom da regulator to odobri.

Bugarska je 2006. morala da ugasi četiri starija reaktora VVER-440, što je bio uslov za ulazak u Evropsku uniju, ali je Denkov sada naveo da će ukupan kapacitet novih jedinica znatno premašiti njihov kapacitet od 1.760 megavata.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu, Bugarska je preduzela korake da se oslobodi gotovo potpune energetske zavisnosti od Moskve. U sklopu napora za diverzifikaciju izvora energije Bugarska je prošle godine potpisala sporazume sa francuskom kompanijom Framatom i američkim Vestinghausom o dobijanju svježeg nuklearnog goriva za operativne reaktore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније