Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ M.V. ]

06. 09. 2024. 12:04 >> 12:04

MINISTARKA SRBIJE

Javna rasprava o nuklearkama nema veze s posjetom Makrona

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da se pokretanje javne rasprave o nacrtu zakona o izmjenama Zakona o energetici, kojim je predloženo ukidanje zabrane izgradnje nuklearne elektrane, ne može dovesti u vezu sa posjetom predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Ona je za list "Blic" rekla da predlog izmjena Zakona podrazumeva sveobuhvatnu pripremu i odnosi se na cjelokupnu oblast energetike, gde je dio u vezi sa nuklearnom energijom jedna od izmjena koje se predlažu.

Đedović Handanović je rekla da iskustvo pokazuje da vrijeme od početnog razmatranja opcije nuklearne elektrane do početka rada prve nuklearke iznosi najmanje 10 godina.

Upitana o skladištenju nuklearnog otpada iz Francuske u Srbiji, Đedović Handanović je rekla da je neodgovorno zastrašivanje javnosti neosnovanim argumentima u pogledu uvoza radioaktivnog otpada.

"Ništa nama niko nije uslovio, tražićemo dugoročno najbolje rješenje u interesu naše zemlje i građana Srbije", rekla je Đedović Handanović, dodavši da domaći zakoni, direktive Evropske unije, konvencije Ujedinjenih nacija definišu da nije moguće skladištiti nuklearni otpad iz Francuske u Srbiji.

Govoreći o javnoj raspravi o zakonu o energetici koja je počela 21. avgusta, rekla je da je stiglo manje od 10 komentara od kojih se neke odnose i na odredbe o nuklearnoj energiji, ali da je plan da se posle javne rasprave analiziraju primedbe.

Francuski predsednik Emanuel Makron boravio je u dvodnevnoj posjeti Srbiji krajem avgusta. Tom prilikom je potpisano 11 međudržavnih sporazuma iz oblasti vojne industrije, energetike, ekologije, kulture...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније