Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

A.M.

19. 08. 2024. 17:33 >> 18:05
Čitaj mi:

MUP

Za nedjelju dana pripadnici kriminalističke policije uhapsili 65 osoba

Službenici Uprave policije su od 12. do 19. avgusta na teritoriji Crne Gore registrovali 86 krivična djela za koja će odgovarati 86 fizičkih i četiri pravnih lica. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 69 djela, saopšteno je iz MUP-a.

U trenutku izvršenja 18 krivičnih djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 17 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 95odsto.Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 65 osobe, od čega njih 35 zbog učinjenih krivičnih djela, a 28 zbog učinjenih prekršaja, a dva lica su lišena slobode na osnovu potjernica.

“Nedelju za nama obilježilo je hapšenje međunardno traženog lica R.K.Z. (51), a koje potražuju dvije države, Poljska i Južna Koreja. Sumnjiči se za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala i to težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji. R.K.Z. je jedan od osnivača i vlasnika fonda „Future net“ u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama i on osumnjičen da je zajedno sa svojim partnerom S.M.oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion američkih dolara. Njegov partner S.M. je lišen slobode u Grčkoj, a zatim u Republici Albaniji, dok je R.K.Z. 2022.godine bio uhapšen u Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora”, navode iz MUP-a.

Policijski službenici su protekle sedmice oduzeli ukupno 26 komada vatrenog oružja, kao i 9.110 komada municije.

Policija je prethodne sedmice podnijela šest krivičnih prijava protiv šest lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 18 prekršajnih prijava protiv 18 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

“Od realizovanih aktivnosti koje je policije sprovela na polju otkrivanja zloupotrebe narkotika izdvaja se zaplijena oko dva kilograma kokaina u Danilovgradu i zaplijena 111 komada biljke za koju se pretpostavlja da je kanabis u Pljevljima. Kada je riječ o otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je protiv 12 fizičkih i četiri pravna lica podnijela 12 krivičnih prijava. Zbog koruptivnih krivičnih djela krivično će odgovarati dva lica zbog sumnje da su izvršila dva krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Oba slučaja korupcije su otkrivena u privatnom sektoru”, saopšteno je iz MUP-a.

Pripadnici policije su kroz obavještajni projekat „Evazija“ procesuirali četiri fizička i tri pravna lica zbog sedam krivičnih djela utaja poreza i doprinosa. Zbog pet krivičnih djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje krivično će odgovarati četiri fizička i jedno pravno lice.

Tokom navedenog perioda registrovano je 16 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 26 prekršajnih prijava.
Kada je riječ o krivičnih djelim protiv polnih sloboda, policije je u Budvi lišila slobode osumnjičenog za silovanje.

Protiv dva maloljetna lica su podnijete krivične prijave zbog krivičnih djela krađa i nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok će i jedan maloljetnik odgovarati za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru.Po međunarodnim potjernicama kriminalistička policija je lišila slobode dva lica, dok je po nacionalnim potjernicama lišeno slobode devet traženih lica.

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 29 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 37 lica zbog 44 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 13 je lišeno slobode.

Policija je od 12. do 19. avgusta obezbjeđivala šest javnih okupljanja. Pripadnici policije su u Tivtu izvršili operativno – taktičke radnje „Racija“ u dva ugostriteljska objekta. Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 146 saobraćajnih nezgoda, u kojima je smrtno stradala jedna osoba, 11 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 41 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 322 prekršajnih prijava, izdala 2.960 prekršajnih naloga i lišila slobode 106 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 33.000 eura.Granična policija je od 12. do 19. avgusta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 1.252.971 lica, od toga 619.021 lica na ulazu i 633.950 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 301.938 motornih vozila, 450 plovila, 937 vazduhoplova i 46 vozova. Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 16 lica. Službenici Sektora granične policije podnijeli su dvije prekršajne prijave i izdali 163 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 28 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 47 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 62 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je 21 prestanaka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 10 akcija „Stranac“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније