Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić, Anđelko Šubić  [ DW ]

19. 08. 2024. 17:24

Njemačka nema novca za Ukrajinu, ali...

Ministri finansija i privrede i kancelar: Kristijan Lindner, Robert Habek, Olaf Šolc

Njemačka je jedan od najvažnijih saveznika Ukrajine, ali su i njemački arsenali sve prazniji, a državna blagajna – iscrpljena. Još uvjek se vodi žestoka rasprava o tome kako uopšte formirati budžet za sledeću godinu, jer, ako se saberu sve želje ministarstava, nedostaje dobrih 12 milijardi evra.

S druge strane, samo za ovu godinu je predviđena pomoć Ukrajiniu iznosu od oko 8 milijardi evra, a već u julu je bilo jasno da je taj novac „uglavnom već potrošen i vezan", izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus na samituNATO. Dakle, sve što je odobreno od vojne opreme, municije i pomoći stanovništvu Ukrajine, Njemačka će i isporučiti.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus

Stiže ono što je odobreno, ali...

Ali, kako piše u poruci ministra finansija Kristijana Lindnera ministru odbrane i ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok, lično kancelar Olaf Šolc je odlučio da nova pomoć neće biti odobrena dok ne bude jasno šta će biti s njemačkim državnim budžetom. Dakle, ako Kijevu bude potrebno još nešto, može se samo nadati da će tu pomoć pružiti neka druga zemlja.

Ipak, u odgovoru njemačkog ministarstva finansija televiziji ARD se naglašava da su izuzeci mogući, ali „te dodatne potrebe moraju biti posebno prijavljene i opravdane kako bi se poštovala sva pravila njemačkog državnog budžeta i kako bi se od njemačkog parlamenta moglo zatražiti odobrenje na toj osnovi", navodi se iz Lindnerovog ministarstva. Ministarstvo finansija dodaje i da u Berlin „još nije stigla konkretna obavest o potrebama za dodatnom pomoći, pa se u tom smislu taj zahtjev niti može razmatrati niti se o njemu može odlučiti."

Kako naglašava političar njemačkih socijaldemokrata Denis Rode, Njemačka je „i dalje najveći pomagač Ukrajine u Evropi, baš kao i kad je riječ o vojnoj pomoći. To i želimo i to ćemo i ostati." Jer i u budžetu za sledeću godinu je predviđeno 4 milijarde evra pomoći Kijevu i tu se vjerovatno ništa bitno neće promijeniti.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Oleksij Makejev

Neka Putin pomaže Ukrajini

No postoji i drugi izvor novca: novac Ruske centralne banke zamrznut na Zapadu u okviru sankcija zbog agresije na Ukrajinu. Njemačka niti može, niti želi sama odlučivati o namjeni tog ruskog novca, ali se kancelar Šolc već sa drugim liderima država ili vlada složio da bi se barem dio kamata postignutih s tim zamrznutim sredstvima mogao namijeniti kao pomoć Ukrajini. Na osnovu toga bi Kijevu mogao biti odobren kredit od čak 50 milijardi dolara „kako bi Ukrajina nabavila ono što joj je potrebno za odbranu, ali i kako bi otvorila pitanje humanitarnog razvoja i obnovila infrastrukturu koja je uništena. Sve je to nužno potrebno."

Njemački kancelar je uvjeren da će takav kredit moći da se organizuje i da će biti odobren najkasnije do kraja ove godine. O alternativi – pogotovo ako opet dođe do zastoja u pomoći SAD, niko ne želi ni da razmišlja. No, i ambasador Ukrajine u Njemačkoj Oleksij Makejev nema nikakvih sumnji da je Njemačka čvrsta uzdanica kada se radi o pomoći Ukrajini i da će to ostati: „Možete pitati bilo kog stanovnika Ukrajine, bilo koga u Kijevu: svi visoko cijene njemačku podršku. Veoma se nadam i uvjeren sam da će to tako i ostati."

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније