Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

T.S.

12. 07. 2024. 17:07 >> 17:07

Prazne odborničke klupe

Ni danas nije završena sjednica u Beranama

Prazne odborničke klupe vladajuće koalicije u lokalnom parlamentu u Beranama, bila su jasan signal da 25. juna započeta sjednica SO po hitnom postupku, juče kratko nastavljena i prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata za pauzu, na kojoj je trebalo da se izabere predsjednik opštine iz njihovih redova, neće ni danas biti završena.

Predsjednik odborničkog kluba opozicionog SNP Vidoje Rmuš, kazao je proceduralno da je ovo izrugivanje i parlamenta i građana.

On je tražio od novinara da snime prazne stolice i kazao da je ovo po ko koji put da vladajuća koalicija zakaže sjednicu i da onda ne dođu.

“Vaša većina ne želi da izabere vašeg predsjednika. Šta više hoćete, da građani budu žrtve borbe za fotelju” kazao je Rmuš.

Šef odborničkog kluba DPS Branislav Jokić rekao je da je besmisleno odlaganje i da zakon jasno propisuje da rok za izbor predsjednika ističe sjutra, odnosno 30 dana od ostavke bivšeg predsjednika.

Time ni danas nije uspjela da se izvrši rotacija između NSD i Demokrata na mjestu predsjednika opštine i predsjednika SO, jer dva odbornika iz vladajuće koalicije, jedan NSD i drugi PZP, bez obrazloženja ne dolaze na sjednice i protive se rotaciji.

NSD je svog odbornika preksinoć isključila iz partije na inicijativu Opštinskog odbora te stranke u Beranama, ali on nije vratio mandat. Nakon lokalnih izbora 2022. godine vlast su sa devetnaest odbornika napravili DF, Demokrate, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora.

Opozicioni DPS ima devet odbornika, i SNP sedam.

Računajući na rotaciju ostavku na mjestu potpredsjednika najprije je dao Damjan Ćulafić (Demokrate), a zatim je 13. juna to učinio i dotadašnji predsjednik Vuko Todorović (NSD).

Zakon odbornika i poslanika propisao je da se novi predsjednik opštine mora izabrati u roku od 30 dana od ostavke prethodnog. Predsjednik SO Milun Rmuš nije danas rekao kada će sjednica biti nastavljena.

Opozicija traži da zbog probijanja rokova i kese ja zakona interveniše Vlada i smatra da su izbori jedino rješenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније