Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

02. 05. 2024. 11:21 >> 11:22
Čitaj mi:

REGIONALNI VODOVOD

Lakušić: Dobit preko milion eura, ali brinu stari dugovi

"Regionalni vodovod" prošle godine ostvario je neto dobit od preko milion eura, a povećanje prihoda i efikasno upravljanje rashodima daju osnovu za stabilan finansijski rezultat preduzeća, što ukazuje na pozitivnu perspektivu i održivost poslovanja u budućnosti, saopštio je predsjednik Odbora direktora tod preduzeća Zoran Lakušić.

Na posljednjoj aprilskoj sjednici Odbora direktora Regionalnog vodovoda, usvojen je Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu.

“Iz Izvještaja se može vidjeti da je Regionalni vodovod ostvario u prošloj godini ukupne prihode od 8,058 miliona eura, što predstavlja rast od 4% u odnosu na prethodnu godinu, kada su prihodi iznosili 7,7 miliona eura”, navodi Lakušić.

Trend prihoda, kako kaže, pokazuje konstantan rast u posljednjim godinama, prošlogodišnji prihod je povećan za čak 35% u odnosu na 2020. godinu, kada je zabilježen negativan neto rezultat.

“Neto rezultat kompanije u 2023. godini iznosi 1,03 miliona eura, što predstavlja povećanje od 31% u odnosu na prethodnu godinu kada je bio 789 hiljada eura. Ukupni rashodi preduzeća su porasli za jedan odsto u odnosu na 2022. godinu, sa 6,63 miliona na 6,7 miliona eura”, ističe Lakušić.

Ti podaci, kako kaže, ukazuju na uspješno poslovanje Regionalnog vodovoda, sa konstantnim rastom prihoda i poboljšanjem neto rezultata tokom proteklih godina.

“Povećanje prihoda i efikasno upravljanje rashodima daju osnovu za stabilan finansijski rezultat preduzeća, što ukazuje na pozitivnu perspektivu i održivost poslovanja u budućnosti”, navodi Lakušić.

U 2023. godini, Regionalni vodovod ostvario je kako ističe Lakušić, značajne prihode od isporučene vode na Crnogorskom primorju i po osnovu plaćanja posebne naknade, što ukupno iznosi preko osam miliona eura, od čega su prihodi od isporučene vode na Crnogorskom primorju iznosili 3.178.151 eura, dok su prihodi po osnovu plaćanja posebne naknade iznosili 4.612.166 eura.

“Ovo ukazuje na efikasno poslovanje kompanije i sposobnost da generiše prihode na održiv način. Postoji zabrinutost zbog pokazatelja zaduženosti koji ukazuju na rizik da postoji mogućnost da Regionalni vodovod neće biti u mogućnosti da vrati dugovanja. Odbor direktora je svjestan ozbiljnosti ove situacije i planira da preduzme odgovarajuće mjere kako bi se smanjio rizik i osigurala finansijska stabilnost”, naveo je Lakušić.

Analiza poslovanja pokazuje da je, kako ističe, Regionalni vodovod u 2023. godini postigao značajne prihode od plaćanja posebne naknade, što je rezultiralo ostvarenjem pozitivne neto dobiti od preko milion eura.

“Postignuti rezultati u prethodnoj godini jasno ukazuju na uspješno poslovanje kompanije Regionalni vodovod. Povećanje prihoda, poboljšanje neto rezultata i stabilnost rashoda predstavljaju jasne pokazatelje efikasnog upravljanja kompanijom i fokusiranost na postizanje poslovnih ciljeva”, kazao je Lakušić.

Planovi za 2024. godinu, kako najavljuje Lakušić, uključuju realizaciju niza aktivnosti koje će omogućiti isporuku nedostajućih količina vode opštinama na Crnogorskom primorju, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

On ističe da investicije u izgradnju cjevovoda i filterskog postrojenja za prečišćavanje vode pokazuju angažovanost Regionalnog vodovoda u proširenju kapaciteta i unapređenju kvaliteta usluge isporuke vode.

“Posvećenost Odbora direktora odgovornom poslovanju i spremnost da ispuni obaveze prema korisnicima predstavljaju ključne aktivnosti u narednom periodu. U vremenu stalnih promjena i izazova, ključno je imati jasnu dugoročnu viziju koja će voditi poslovanje Regionalnog vodovoda ka uspjehu i održivosti. Ova vizija treba da obuhvata planove za unapređenje infrastrukture, tehnologije i procesa rada, kao i zaštite i očuvanja prirodnih resursa”, zaključio je Lakušić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније