Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Darko Janjević  [ DW ]

19. 08. 2024. 13:24

Izbori u SAD: zašto je DNC bitna Demokratama i Harisovoj?

Tim Valc, kandidat Demokrata za potpredsednika, i Kamala Haris, kandidatkinja Demokrata za predsednicu SAD

S obzirom na to da se približavaju predsjednički izbori u SAD u novembru, Demokratska stranka se priprema za veliki politički događaj: Demokratsku nacionalnu konvenciju (DNC), koja počinje ponedjeljak, 19. avgusta i završava se u četvrtak, 22. avgusta u Čikagu.

Ko dolazi na DNC?

Organizatori očekuju da će ugostiti više od 5000 demokratskih delegata, visokih gostiju i stranačkih zvaničnika iz raznih djelova SAD. Na konvenciji će takođe učestvovati 12.000 volontera, oko 50.000 posjetilaca i a događaj će pratiti hiljade novinara.

Očekuje se da govore predsjednik Džo Bajden, bivši predsjednik Barak Obama, bivši predsjednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton. Predsjednička kandidatkinja Kamala Harisbi trebalo da održi govor posljednjeg dana stranačke konvencije.

Predsednik SAD Džo Bajden

Koja je svrha DNC?

I za Republikance i za Demokrate nacionalne konvencije simbolizuju stranku koja se ujedinjuje iza jednog kandidata za posljednju fazu predsjedničke trke. Tradicionalno se očekuje da delegati iz svake američke savezne države javno objave svoju podršku u dugoj prozivci, koja kulminira prihvatanjem nominacije kandidata i držanjem govora.

Na isti način je i republikanski kandidat Donald Tramp obezbijedio svoju nominaciju na konvenciji Republikanaca (RNC) prije mjesec dana u Milvokiju.

Ovogodišnja kampanja je za demokrate bila sve samo ne tradicionalna. Zbog odustajanja aktuelnog predsjednika Džoa Bajdenaod trke prošlog mjeseca i nekih pravnih nedoumica u vezi s glasanjem u Ohaju, stranka je već održala virtuelno glasanje kako bi potvrdila Harisovu kao svoju predsjedničku kandidatkinju. Kandidat za potpredsjednika je Tim Volc.

Zašto je DNC važan za kampanju Haris-Volc?

Haris je osigurala podršku 99% delegata tokom virtuelnog glasanja početkom avgusta, u kojem je učestvovalo 4615 delegata. Haris i njen kandidat za potpredsjednika Tim Volc već su prihvatili nominaciju Demokrata. Zato će svaki dalji izraz podrške delegata - koji može da podrazumijeva i ​​ceremonijalno prebrojavanje glasova - biti čisto simboličan.

Još uvijek se očekuje da će Haris da održi službeni govor o prihvatanju kandidature i zaključi proces nominacije u četvrtak. Što je još važnije, konferencija će njoj i Volcu da pruži priliku da pojačaju svoj javni profil i definišu svoju politiku dok njihova stranka dovršava svoju platformu za 2024.

Obožavaoci Kamale Haris i Tima Volca

Stranačka platforma služi kao uglavnom simbolična deklaracija stranačkih prioriteta, oblikovanih kroz interakciju između stranke, javnosti i interesnih grupa. Nacrt platforme na 80 strana objavljen je prije nego što je Bajden prošlog mjeseca odustao od trke, a konačna verzija platforme biće usvojena na konvenciji.

Nacrt je uključivao povećanje poreza na prihod za milijardere, smanjenje troškova staranja za djecu za siromašne porodice, obećanja ulaganja u čistu energiju i zabranu upotrebe oružja. Kada je riječ o ratu na Bliskom istoku, Takođe je obećana podrška "rješenju sa dvije države koje obezbjeđuje budućnost Izraela" i "trenutnom i trajnom prekidu vatre" u Gazi, pri čemu nije prihvaćen predlog nekih frakcija unutar stranke da se smanji vojna pomoć Izraelu.

Kada se DNC završi, Haris i Valz će imati dva i po mjeseca da se usredsrijede na kampanju protiv Donalda Trampa i Džej-Di Vensa prije predsjedničkih izbora 5. novembra.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније