Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Saša Bojić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

27. 07. 2024. 09:00

Automobilska industrija: ZF ukida 14.000 radnih mjesta

ZF - fabrika zupčanika

Promjene u automobilskoj industriji pogađaju i gigantskog proizvođača auto-djelova ZF Fridrihshafen. Kompanija planira da do kraja 2028. godine ukine između 11.000 i 14.000 radnih mjesta u Njemačkoj. Koncern je saopštio da je to jedini način da se održi u budućnosti.

"Svjesni smo da moramo donjeti teške, ali neophodne odluke," rekao je predsjednik uprave ZF Holger Klajn. Ovo smanjenje bi trebalo da se sprovede, koliko god je to moguće, na socijalno prihvatljiv način. "Želimo da pronađemo najbolja moguća rešenja za sve uključene," dodao je. To bi, na primjer, moglo biti ostvareno putem ponuda za prevremeno penzionisanje, a mogući su i programi otpremnina. ZF planira osnivanje nekoliko lokacija sa jednostavnijom strukturom na kojima će proizvodnja više vrsta komponenti biti objedinjena. Smanjenje broja radnih mjesta planira se ne samo u proizvodnji, već i u administraciji i razvojnom odsjeku.

Kancelar Olaf Šolc u poseti firmi ZF, sa mikrofonom direktor uprave firme Colf-Hening Šajder, novembra 2022.

Riječ koja sve objašnjava je „transformacija"

Radnički savjet je najavio otpor protiv ove mjere. "Borićemo se za svako pojedinačno radno mjesto," izjavio je predsjednik radničkog savjeta ZF, Ahim Ditrih. Najava otpuštanja izaziva strahove "u trenutku kada nam je zapravo potrebna potpuna posvećenost isporuci kupcima, prevazilaženju recesije i transformaciji".

Ovi planovi skreću pažnju sa neuspjeha menadžmenta, rekao je Ditrih. "Uprava ZF se odlučila protiv budućnosti lokacija i hiljada radnika u Njemačkoj i zbog toga će naići na žestok otpor."

Kompanija prema sopstvenim podacima trenutno zapošljava 54.000 ljudi u Njemačkoj. Smanjenje broja radnih mjesta bi pogodilo više od svakog četvrtog radnika. Visoko zadužena firma je još na proljeće uvela strog program štednje. Kako je najavljeno u februaru, ove i sledeće godine troškovi koje ima širom svijeta treba da se smanje za oko šest milijardi evra. Time ZF želi da se bolje pozicionira u daljoj transformaciji ka električnoj mobilnosti od 2026. godine.

Koncern duguje milijarde

Šef uprave ZF, Holger Klajn, još u aprilu je najavio da broj zaposlenih u Njemačkoj neće moći da se održi na trenutnom nivou. "Sa sada donjetim mjerama želimo da ojačamo našu konkurentnost i učvrstimo našu poziciju kao jednog od vodećih snabdjevača na svetskom nivou," izjavio je on.

Glavni razlog za mjere štednje su visoki dugovi koncerna. Oni su uglavnom nastali kupovinom firme TRW i specijaliste za kočnice Vabko. Koncern trenutno plaća stotine miliona evra na ime kamata – a taj novac nedostaje, na primjer, u oblastima istraživanja i razvoja. Istovremeno, ovaj proizvođač auto-djelova, koji većinom pripada fondaciji „Cepelin" grada Fridrihshafena, u narednim godinama mora da investira milijarde evra kako bi savladao transformaciju industrije.

Radnica u fabrici u Fridriskhafenu

Proizvode praktično - sve

Širom svijeta za ZF radi oko 169.000 ljudi. U oblasti Bodenskog jezera zaposleno je oko 10.300 radnika. ZF je prisutan na više od 160 proizvodnih lokacija u 31-oj zemlji. Prošle godine kompanija je ostvarila prihod od oko 46,6 milijardi evra.

Naziv firme je zapravo skraćenica za „Fabrika zupčanika" (Zahnradfabrik). Proizvodi široku paletu auto-djelova, od pasivnih i aktivnih bezbjednosnih sistema kao što su vazdušni jastuci, servo-sistemi upravljanja ili kočioni sistemi, preko pogonske tehnike i šasija pa sve do djelova za motore i pogonske sisteme vozila posebne namjene.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније