Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Johan Brokšmit  [ DW ]

24. 07. 2024. 12:21

Timo Bol - legenda stonog tenisa i Olimpijskih igara

Timo Bol na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru

Olimpijske igre u Pekingu 2008. Timo Bol i Japanac Seija Kišikava igraju peti set u stonoteniskom meču. Ako Bol dobije poen, Njemačka prolazi u finale i obezbjeđuje srebrnu medalju. “Bio sam veoma nervozan, igrati u ekipnoj konkurenciji, za tim, uvijek donosi više uzbuđenja”, kaže on. Potom se sjeća ishoda: “Kada sam dobio odlučujući poen, pao sam na pod i zaplakao. Momci su skočili na mene. To je bio najemocionalniji trenutak moje karijere. Rado ga se sjećam”. Njemci su u finalu izgubili od nadmoćnih Kineza.

Bol je u ekipnom takmičenju osvojio još jedno olimpijsko srebro 2021, kao i dvije bronze na igrama 2012. i 2016.

Posljednji put na olimpijskim igrama

Ovaj, sedmi put na Olimpijskim igrama, u Parizu će nastupiti samo u timskom takmičenju, u svojoj paradnoj disciplini. Bolov sedmi olimpijski nastup biće i posljednji na tako velikom takmičenju.

„Osjećaj je ipak drugačiji. Možeš sebi da kažeš - samo još ovaj, posljednji put. Samo još jednom moraš da mučiš samog sebe. To je od pomoći”.

Ovaj ljevoruki sportista se izborio za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Dugo se nije takmičio zbog povrede ramena. Ekipno prvenstvo svijeta u Južnoj Koreji prošlog februara propustio je zbog upale očiju. Ali sada je tu. Posljednji put.

“Dobar je osjećaj da karijeru završiš na olimpijskim igrama. Bilo bi savršeno kada bih se izborio i za medalju”, kaže Bol za DW i dodaje da je to ambiciozan cilj. On je već izračunao put do medalje. Sa nadmoćnim Kinezima njemački stonoteniseri bi se sastali tek u finalu, kao i 2008.

Mladi Bol na Olimpijadi u Pekingu 2008.

Oko sokolovo i fer-plej

Bol je poznat po natprosječno dobrom vidu. On može da prepozna pečat proizvođača na loptici koja se kreće 150 kilometara na sat. Tako može da procijeni putanju i obrtaje.

Na svjetskom prvenstvu u Šangaju 2005. protivnik mu je bio Kinez Liu Goudženg (Liu Gouzheng). Bol je servirao za meč, Kinez je vratio lopticu ali ne na sto. Bol je u četvrtfinalu. Ali Njemac odlazi sudiji i kaže mu da je protivnička loptica okrznula sto.

Sudijska odluka je promijenjena. Bol je izgubio meč, a potom rekao: “Bavimo se sportom jer ga volimo, a veliku ljubav ne varaš”. Tako je postupio još mnogo puta. Zato mu je i pripala čast da na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. ponese njemačku zastavu.

U Njemačkoj Bola ne prepoznaju tako često na ulici. Ali u Kini ga zna svako. Ili skoro svako. Tamo stoni tenis ima poseban značaj. U Kini je rado viđeno lice na reklamama, čak je jednom izabran i za “najatraktivnijeg sportistu na svijetu”.

Video na Jutjubu, koji prikazuje Bola kako igra stoni tenis protiv robota, pregledan je 14 miliona puta.

Sklekovi prije meča

Prvi stoniteniski reket Njemačke je trenutno Dang Ću (Dang Qiu). On će prvi put nastupiti za Njemačku na olimpijskim igrama i takmičiće se u pojedinačnoj, ekipnoj i mješovitoj konkurenciji. On je 2022. osvojio titulu evropskog prvaka. Kaže da je od Bola dobio brojne dobre savjete ali da je najvažnije što je naučio od njega jeste “kako se zadržava opuštenost i mir”.

I ovaj put će Bol pred meč da upotrebi svoju tehniku pretvaranja tela u oprugu - nekoliko sklekova. “Radim to da bih stvorio napetost u tijelu. Ko je tokom meča izgubi u velikom je problemu”, kaže Bol.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније