Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

24. 07. 2024. 12:27   >>  15:17

Pariz 2024: 'Najzelenije olimpijske igre do sada' - kreveti od kartona, ali i kritika sponzorima

Organizatori kažu da će se potruditi da ovo budu Igre sa najmanje emisije štetnih gasova u istoriji.

olimpijske igre u parizu, kreveti u olimpijskom selu
Mike Egerton/PA Wire
Na ovome će spavati olimpijci

Organizacioni komitet Igara u Parizu 2024. obećao je da će ovo biti 'najzelenije' olimpijsko takmičenje u istoriji, sa prepolovljenom emisijom štetnih gasova u odnosu na London 2012. i Rio de Žaneiro 2016.

Emisija ugljen-dioksida tokom Olimpijskih igara u Londonu procenjena je 3,3 miliona tona, a u Rio de Žaneiru 3,6 miliona tona.

Igre 2024. održavaju se u istom gradu u kojem su se svetski lideri sastali 2015. kako bi potpisali niz obaveza o sprečavanju porasta globalnih temperatura i obećano je da će biti posvećeno mnogo pažnje da se postigne energetska održivost.

Od stolova napravljenih od lopti, preko kreveta od kartona do biljnih jelovnika, organizatori su najavili niz inicijativa za koje tvrde da će im pomoći da postignu ciljeve.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), rekao je za BBC sport da mu je održivost „veoma blisko" pitanje.

Kaže da klimatske promene predstavljaju „izuzetno ozbiljnu pretnju, ne samo za sport, već i za živote svih".

„Zbog toga, reformama naše olimpijske agende, preuzeli smo obavezu da se pozabavimo ovim pitanjima, usredsređujući se na smanjivanje emisije štetnih gasova", dodao je.

Postojeći stadioni, a ne novi objekti

Pre Londona 2012. izgrađeno je šest novih sportskih objekata.

U brazilskom Rio de Žaneiru, izrađeno je 10 stalnih novih objekata i sedam privremenih.

Od 35 stadiona na kojima će biti održana takmičenja u Parizu, samo dva su nova i namenski izgrađena - centar za vodene sportove i arena za badminton i ritmičku gimnastiku.

Sedišta za gledaoce u kompleksu za vodene sportove napravljena su od „recikliranog lokalnog plastičnog otpada", kažu organizatori.

olimpijske igre u parizu, olimpijska borilišta
BBC

Kartonski kreveti i stočići od recikliranih lopti

Kreveti u Olimpijskom selu na Igrama u Tokiju pre tru godine bili su napravljeni su od recikliranog kartona i postali su viralni kada je američki trkač Pol Čelimo na društvenim mrežama objavio da je to učinjeno kako bi se izbegla intimnost među sportistima jer bi se srušili pod težinom više od jedne osobe.

Ta tvrdnja je opovrgnuta, a isti proizvođač je obezbedio krevete za sportiste i u Olimpijskom selu u Parizu.

U sobama za sportiste su i „stočići napravljeni od recikliranih lopti, a stolice od recikliranih čepova za flaše", kažu organizatori.

olimpijske igre u parizu, kreveti u olimpijskom selu
Mike Egerton/PA Wire
Krevet u olimpijskom selu u Parizu

Vegetarijanska hrana pobedila tartar biftek

Organizatori u Parizu rekli su i da će udvostručiti udeo biljnih sastojaka u hrani koja će se prodavati gledaocima i volonterima u poređenju sa Igrama u Londonu i Rio de Žaneiru.

Rekli su i da će 80 odsto sastojaka nabaviti iz „lokalne poljoprivredne proizvodnje" kako bi se smanjio transport robe.

Na Trgu Konkord, gde će biti održana takmičenja u pojedinim olimpijskim disciplinama, poput novog - brejkinga, biće služena isključivo vegetarijanska hrana.

Električni protiv dizela

Na ranijim olimpijskim igrama, pojedini objekti su morali da se oslanjaju na dizel generatore za napajanje.

Organizatori Igara u Parizu obećali su da će objekte povezati na javnu električnu mrežu i tako će ostati i posle Igara.

Džordžina Grenon, direktorka ekološke izvrsnosti za Igre u Parizu, nedavno je rekla da je u Londonu sagorelo četiri miliona litara dizela samo za potrebe napajanja električne energije.


Pogledajte video: Da li su električni automobili zaista 'zeleni'


Pretvaranje Pariza u biciklistički grad

Organizatori Igara u Parizu razmatrali su i prevoz između objekata, sa biciklističkom mrežom od 60 kilometara koja povezuje sva olimpijska mesta.

Od toga je 30 kilometara izgrađeno uoči Igara.

biciklistička staza
Getty Images

Izazovi - toplota, putovanja u inostranstvo i zagađenje vode

Izveštaj naučnika Univerziteta u Portsmutu, upozorava na efekte ekstremnih vrućina na sportiste.

Utvrđeno je da su prosečne temperature u julu i avgustu porasle za 2,7 stepeni Celzijusovih tokom 100 godina otkako su Olimpijske igre poslednji put održane u Francuskoj 1924.

Olimpijsko selo je prvobitno bilo dizajnirano bez klimatizacija, ali usled zabrinutosti zbog toplote, ugrađeno je 2.500 privremenih rashladnih jedinica.

Bilo je i zabrinutosti da triatlon i plivačka takmičenja neće moći da budu održana u reci Seni nakon što je prošlog meseca utvrđeno da voda nije dovoljno čista.

Međutim, prošle nedelje su gradonačelnica Pariza An Idalgo i drugi članovi Pariskog olimpijskog komiteta plivali u reci da bi dokazali da je bezbedna.

Najveći izazov organizatorima u Parizu da ispune ciljeve verovatno će biti kako smanjiti emisiju štetnih gasova usled putovanja gledalaca, a procena je da to može da prouzrokuje 80 odsto celokupnog zagađenja.

Organizatori Igara u Londonu pre 12 godina postavili su cilj da prodaju 75 odsto karata gledaocima iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nasuprot tome, ovogodišnje Olimpijske igre će biti prve za koje su karte prodavane centralno svim ljudima širom sveta u isto vreme, što bi moglo da dovede do većeg broja međunarodnih gledalaca koji dolaze na Igre.

Francuska je 2023. zabranila letove na kratkim razdaljinama tamo gde postoji mogućnost da se koriste vozovi.

vodeni sportovi, olimpijske igre
Getty Images
Krov od 5.000 kvadratnih metara novog centra za vodene sportove pokriven je solarnim panelima

Kritika sponzora

U nedavnom istraživanju nevladina organizacija Break Free From Plastic (Oslobodimo se plastike), američka Koka kola, najdugovečniji partner Međunarodnog olimpijskog komiteta, proglašena je za vodećeg svetskog zagađivača plastikom.

Japanska Tojota se obavezala da će obezbediti 500 vozila na vodonične ćelije za „olimpijsku i paraolimpijsku porodicu", sa nultom emisijom izduvnih gasova.

Međutim, grupa naučnika, akademika i inženjera napisala je otvoreno pismo MOK-u, u kojem tvrde da je vozilima na vodonik potrebno tri puta više električne energije nego električnim vozilima na baterije.

Bah je za BBC Sport rekao da će korišćenje električnih, hibridnih i vozila na vodonik za Pariz 2024. poslati „veoma snažan signal" za smanjenje emisije štetnih gasova.

Dodao je da će tokom Igara Koka kola točiti piće iz aparata, što će „smanjiti njihovu upotrebu plastike za 50 odsto".

Planira se da se napici služe u plastičnoj ambalaži za višekratnu upotrebu.

Međutim, francuski list Mond objavio je da će 40 odsto ipak biti servirano u plastičnim flašama za jednokratnu upotrebu.

Više od 100 sportista potpisalo je otvoreno pismo, pozivajući proizvođače bezalkoholnih pića Koka kolu i Pepsi da prestanu da prodaju plastične boce za jednokratnu upotrebu i promovišu proizvode za višekratnu upotrebu.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније