Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 01. 2015. 09:20 >> 18:49
87

ZAVRŠEN PROTEST

Govorom mržnje protiv Tačija

Bez većih incidenata, ali ne i bez govora mržnje završen je protest, koji je ispred Vile "Gorica", organizovan zbog dolaska potpredsjednika Vlade Kosova Hašima Tačija u Crnu Goru. Sa protesta, koji su obezbjeđivale jake policijske snage, organizatori su poručili da Tačiju nije mjesto u Crnoj Gori već u Hagu.

Okupljeni su na protestu uzvikivali "Ubij Šiptara" i "Kosovo je srce Srbije"; nosili su transparente "Zona sumraka u vili Gorica", "Ne zna Tači s kim se kači", "Kome je Tači mio, u kući mu bio", kao i fotografije kidnapovanih i ubijenih civila od 1998. do 2000. godine.

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori Milenko Miško Jovanović saopštio je da je posjeta Tačija pokušaj legalizacije etničkog čišćenja i zločina.

“Tači nije došao da vidi ljude sa slikama svojih najmilijih koji traže da im barem tijela vrati kako bi ih sahranili i zapalili svijeću”, kazao je Jovanović. On kaže da je Tačiju mjesto u Hagu, a ne u Crnoj Gori.

Na protestu je došlo i do manjeg incidenta - guranja policije i okupljenih, koji su uzvikivali "Kosovo je srce Srbije". Policija je tokom protesta poslala i pojačanje ispred Vile "Gorica".

Kako prenosi portal Analitika, grupu koja je izazvala manji incident predvodila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Mirjana Kuljak.

Ona je pokušala da probije policijski kordon i sruši ogradu. Između ostalog, policiji je poručila policiji "da štite mafijaše". Organizatori su uspjeli da smire situaciju.

Na kraju protesta, koji je trajao oko pola sata, organizatori su pozvali okupljene da se raziđu da ne bi, kako su kazali nasjeli na provokacije što bi, kako dodaju, odgovaralo režimu.

Organizatori protesta su Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori, Udruženje Crnogoraca Metohije i Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji „Božur”.

 

Policija je od jutros obezbjeđivala sve lokacije na kojim su se okupljali protivnici dolaska potpredsjednika Vlade Kosova Hašima Tačija u Crnu Goru.  

Jutros od 10 časova mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa služio je liturgiju i pomen žrtvama stradanja na Kosovu.

Liturgiji u podgroričkoj crkvi Svetog Đorđa prisustvovali su i predstavnici opozicije, lider SNP-a Srđan Milić, poslanici Neven Gošović, Goran Danilović, Janko Vučinić iz DF-a, kao i predstavnici Narodne stranke.

Iz Uprave policije ranije su saopštili da je ovaj skup, na osnovu Zakona o javnim okupljanjima, odobren, ali su poručili da neće dozvoliti izazivanje incidenata.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kazao je ranije da je organizator okupljanja, Savez udruženja raseljenih, izbjeglih i prognanih u Crnoj Gori, detaljno upoznat sa obavezama koje je dužan da ispuni.

„Optimalan broj policijskih službenika, koji će tog dana biti angažovan na mjestu javnog okupljanja, shodno zakonskim ovlašćenjima preduzeće preventivne a po potrebi i represivne mjere na održavanju stabilnog javnog reda i mira“, rekao je Janjušević.

Protest su podržale pojedine opozicione partije, dok je iz Demokratske partije socijalista ocijenili da je najavljeni skup povratak u prošlost i podizanje nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda.

(Foto Portal RTCG)

Пратите нас на

Коментари87

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније