Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

26. 03. 2024. 11:07 >> 11:10
Čitaj mi:

Direktorica NB "Radosav Ljumović"

Ilinčić: "Ne dotiču me optužbe, ne koristim govor mržnje"

Vršilac dužnosti direktorke Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" Slavica Ilinčić ističe da je ne dodiruju optužbe opozicije za govor mržnje i to što traže njeno razrješenje, jer, kako kaže, nikada ga nije koristila. Kako je naglasila u poljednjih pola godine koliko je na čelu Biblioteke radila je na otvaranju ove institucije za sve građane.

Ilinčić je već pola godine u v.d. statusu, zbog krize u gradskoj vlasti njeno imenovanje na mjesto direktorke je prolongirano. Opozicija je tražila i njeno razrješnje zbog mizoginih objava i komentara na društvenim mrežama.

"Nikada u životu nijesam napisala nešto što pripada govoru mržnje. Da sam kritikovala oštro jesam, a što se nema sposobnosti ili volje da se te dvije stvari razlikuju nije do mene. Optužili su me, a ja sam samo citirala riječi jedne poslanice. Ako je nešto fašističko ili mizogino neka se ta osobe pogleda u ogledalo. Ne osjećam odgovornost, niti me dotiču te optužbe", kazala je Ilinčić, gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore.

Govoreći o programima koji će se održati u Biblioteci narednih dana izdvojila je skup Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i promociju monografije "Sveta Sofija, hramovi božje premudrosti širom svijeta".

Promocija monografije će biti u četvrtak u 18 časova, a kako je kazala, u pitanju je djelo nastalo nakon što je Sveta Sofija pretvorena u džamiju. Na njoj je radilo 38 svjetskih naučnika, istoričara, arheologa, arhitekata i predstavnika srodnih nauka i ne bavi se samo Svetom Sofijom, nego i drugim hramovima hrišćanstva.

"Ovaj događaj će trajati tri dana. Crna Gora je dio Interparlamentane skupštine, a prvi put smo domaćini skupa, kojem će prisustvovati visoki zvaničnici iz zemlje, regiona i svijeta. Dolaze nam i gosti iz Grčke gdje je ova skupština osnovana, a prisustvo je najavila i ambasadorka EU. To nije vjerska organizacija, već i politička i kulturna koja ima za cilj pospješivanje saradnje među zemljama, borbu protiv ekstremnih stavova u vjerskim organizacijama...", kazala je Ilinčić.

Kaže da je na početku rada u Biblioteci, bilo potrebno prvo otvoriti ustanovu za sve ljude i da bude svima dostupna. U početku programi nijesu bili mnogo posjećeni, ali situacija je sada bolja.

"Digitalizacija građe biblioteke nam je prioritet, ali taj proces je dugotrajan i traži puno novca i stručan kadar. Već smo počeli da radimo na izdvajanju građe koju planiramo da digitalizujemo, a očekujemo da ćemo taj proces početi 2025. Rijetka građa će biti prva digitalizovana", naglasila je Ilinčić.

Ističe da imaju blagi trend povećanja čitalaca kojih je oko 5.000. Knjižni fond broji više od 260.000 naslova.

"Radimo na obogućivanju i popunjavanju fonda i u tu svrhu Glavni grad je budžetom opredijelio 30.000 eura. To nije mali iznos, ali uvijek može više", kazala je Ilinčić.

U narednom periodu najavila je manifestacije posvećene 100 godina od smrti Kafke, 460 od rođenja Šekspira, 530 od objavljivanja "Oktoiha", 250 od rođenja Puškina i mnoge druge.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније