Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

03. 11. 2023. 10:01 >> 10:03

POZIV VASPITNIM USTANOVMA

Škole da učestvuju u takmičenju „Čini dobro Budi heroj za planetu!“

Fondacija “Čini dobro” u saradnji sa Zavodom za školstvo, koji sprovodi međunarodni program “Eko škole”, upućuje poziv obrazovno-vaspitnim ustanovama za učešće u takmičenju “Čini dobro Budi heroj za planetu!”. Takmičenje se organizuje povodom 04. novembra Svjetskog dan klimatskih promjena.

Kako je saopšteno iz te Fondacije, pravo učešća na takmičenju imaju obrazovno–vaspitne ustanove koje primjenjuju Međunarodni program “Eko škole”, tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”.

Poziv je otvoren do 01. decembra 2023. godine kada obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave svoje predloge na e-mail: info@cinidobro.me. Obrazovno-vaspitna ustanova može učestvovati samo sa jednim predlogom.

“U okviru takmičenja "Čini dobro Budi heroj za planetu!" obrazovno-vaspitne ustanove treba da dostave predlog projekta na temu klimatskih promjena, koji je usmjeren na očuvanje životne sredine mapirajući problem u školi i/ili lokalnoj zajednici te predlogom ponude konkretno rješenje i kako se pridružiti globalnoj borbi protiv klimatski promjena”, navodi se u saopštenju.

Takmičenje ima cilj da podstakne svijest o klimatskim promjenama među mladima, tačnije učenicima/cama, nastavnim kadrom ali i njihovo motivisanje da promijene svoje navike i preduzmu konkretne korake za očuvanje planete.

“Tačnije, očuvanje planete je moguće samo ako budemo vodili računa o biološkim raznovrsnostima, održivom korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja i potrošnji energije. Za klimatske promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina, smatra se da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti, a ne kao posledica prirodnih promjena u atmosferi. Zato je ova tema jako važna, zato je oblast klimatskih promjena je jedna od deset tema koja se realizuje u okviru međunarodnog programa "Eko škole"", navodi se u saopštenju.

Komisija, u kojoj su predstavnici Fondacije „Čini dobro“, Zavoda za školstvo, kompanija Glovo, Čikom, Finveo, Mont Way i NVO “EKOM” će cijeneći kriterijume: inovativnosti, kreativnosti i orginalnosti; uticaja i održivosti projekta; kvalitet predloga; pristup i metodologiju; povezanost sa kurikulumom; promociju i adaptibilnost projekta, 08. decembra 2023. godine odabrati dva najbolja projekta.

“Naime, obrazovno-vaspitne ustanove, čiji projekti budu prvorangirani i drugorangirani, će dobiti novačanu nagradu od po 1.000 od Fondacije “Čini dobro” i kompanije Čikom za njihovu realizaciju”,zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније