Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

24. 07. 2024. 22:41   >>  25. 07. 2024. 01:35

Izrael i Palestinci: „Naši neprijatelji su i vaši neprijatelji", poručio Netanjahu u američkom Kongresu, dok su ispred trajali protesti

Izraelski premijer se zahvalio predsedniku Džou Bajdenu što je stao uz njih tokom „najmračnijeg časa" 7. oktobra, ali pohvalio i Trampa i sve što je učinio za Izrael tokom mandata.

Benjamin Netanjahu
MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/REX/Shutterstock

„Veliki saveznici" i „verni prijatelji" - tako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pred američkim Kongresom opisao odnose Amerike i Izraela.

„Naši neprijatelji su i vaši neprijatelji", poručio je Netanjahu, zatraživši od Amerike bržu vojnu pomoć, dok su mu na reveru sijale zakačene zastave dveju zemalja.

Zahvalio se predsedniku Džou Bajdenu što je stao uz njih tokom „najmračnijeg časa" i dodao da njegova podrška nikada neće biti zaboravljena, podsetivši na napad Hamasa 7. oktobra - kada je ubijeno 1.200 ljudi, a 251 uzeto za taoce.

Kako je rekao, lično je angažovan na pronalaženju talaca i nada se da će u tome uspeti.

Pre njegovog obraćanja, hiljade demonstranata su se okupile ispred zgrade američkog Kapitola u Vašingtonu. Oni traže hitan prekid vatre u Gazi, kao i hapšenje samog Netanjahua, a došlo je i do sukoba te je petoro privedeno i zapaljena američka zastava.

Dolasku su se protivili i neki od poslanika Demokratske stranke koji su odbili da prisustvuju sednici.

Poseta Netanjahua usledila je posle devetomesečnih napada izraelskih snaga na Gazu, u kojima je dosad ubijeno više od 39.000 ljudi, prema podacima Hamasovog ministarstva zdravlja.

Netanjahu je američkim kongresmenima poručio da je „pobeda na vidiku".

„Kada Izrael porazi Hamas, to će biti snažan udarac iranskoj osovini terora", nastavio je.

Hezbolah, koji deluje u južnom Libanu i skoro svakodnevno napada Izrael u poslednjih devet meseci, još je jedan član te iste iranske „osovine", dodao je.

„Izrael će učiniti sve što mora da vratimo red na našu severnu granicu i da bezbedno vratimo naše ljude u naše domove", kaže Netanjahu, dodajući da će slomiti Hezbolah.

'Dajte bržu vojnu pomoć'

Kako je rekao SAD su decenijama pružale Izraelu „veliku vojnu pomoć", a zauzvrat dobijali kritične informacije koje su „spasile mnoge živote".

„Brža" američka vojna pomoć mogla bi, kaže, „dramatično ubrzati" kraj rata u Gazi i pomoći da se spreči širi rat na Bliskom istoku.

Citirao je i poziv Vinstona Čerčila Amerikancima tokom Drugog svetskog rata: „Dajte nam alate i završićemo posao".

Netanjahu kaže da i on sada apeluje na Ameriku: „Dajte nam alat brže i brže ćemo završiti posao".

Iako se zahvalio Bajdenu, imao je lepih reči i za bivšeg predsednika Donalda Trampa, napominjući da mu je „laknulo što je izašao živ i zdrav iz podlog" atentata na njega.

Zahvalio se Trampu, što je tokom njegovog mandata premestio američku ambasadu u Jerusalim i priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Status Jerusalima i Golanske visoravni sporni su po međunarodnom pravu.

Netanjahu pred Kongresom
WILL OLIVER/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Netanjahu pred Kongresom 24. 7. 2024.

Osvrnuo se i na pomoć u hrani za koju kaže da njegova zemlja isporučuje Gazi i koja bi, navodno, svakome omogućila 3.000 kalorija.

Ali, tvrdi, stanovnici Gaze ne dobijaju hranu jer je „krade Hamas".

Ipak, podaci sa terena, sa kojima su saglasne i Ujedinjene nacije, pokazuju da se skoro pola miliona Palestinaca širom Gaze i dalje suočava sa „katastrofalnim nivoom" gladi i da će „visok rizik" od gladi trajati sve dok se rat Izraela i Hamas nastavlja, a otežava dopremanje humanitarne pomoći.

Zvaničnici UN-a za to su krivili izraelsku vojsku koja sprečava isporuku pomoći, dok se borbe nastavljaju.

Dok je Netanjahu govorio, poslanica demokrata iz Mičigena Rašida Tlaib je držala parolu „kriv za genocid", na čijoj je poleđini pisalo „ratni zločinac".

Tlaib, prva članica Kongresa palestinskog porekla, nosila je i tradicionalnu palestinsku maramu oko vrata.

Istovremeno, protest na Kapitol Hilu je eskalirao - zapaljena je američka zastava, a policija je privela neke od prisutnih i koristila biber sprej da obuzda izgrednike.

protest
AARON SCHWARTZ/EPA-EFE/REX/Shutterstock
POLICIJA I DEMONSTRANTI KAPITOL
JIM LO SCALZO/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Za demonstrante je Netanjahu rekao da su se „svrstali na stranu zla" i da su „iranski korisni idioti".

Među njima je bio i Adam Abusalah koji je doleteo u Vašington iz Mičigena, uoči dolaska izraelskog premijera, da pokaže da neće „ćutati dok ratni zločinac slobodno šeta Kapitolom".

Abusalah je rekao da da su demokrate bile „licemerne" što su pozivale na humanitarnu pomoć u Gazi dok su slale bombe Izraelu i pozivale Netanjahua u Belu kuću.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније