Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1/Hina ]

24. 07. 2024. 22:00 >> 22:00
Čitaj mi:

motiv i dalje nepoznat

FBI otkrio šta je Trampov napadač pretraživao na internetu prije atentata

Dvadesetogodišnjak osumnjičen da je pokušao da ubije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa onog dana kada se prijavio na predizbornom skupu u Batleru u Pensilvaniji, na internetu je pretraživao o ubistvu Džona F. Kenedija, rekao je šef FBI Kristofer Rej.

„Analiza laptopa koji istraga povezuje sa napadačem otkrila je da je 6. jula tražio (informacije) ‘koliko je (Lee Harvei) Osvald bio daleko od Kenedija’, rekao je Rej u svjedočenju pred Komitetom za pravosuđe.

„To je isti dan, čini se, kada se registrovao za skup u Bartelu“, rekao je on, dodajući da je osumnjičeni Tomas Kruks tada postao „veoma fokusiran na predsjednika Trampa i njegov predizborni skup“.

Bivšeg predsjednika Kenedija ubio je Li Harvi Osvald 22. novembra 1963. u Dalasu u Teksasu.

Rej je rekao da je Kruks, pomoćnik u staračkom domu, ispalio najmanje osam metaka sa krova u blizini mitinga 13. jula, pogodivši republikanskog predsjedničkog kandidata u uvo, ubivši jednog učesnika skupa i ranivši još dvoje.

Kruks je koristio pušku AR-15 sa sklopivim kundakom, „što bi objasnilo zašto je to ljudima bilo teže primjetiti“, rekao je Rej.

Motiv pokušaja atentata još nije poznat. Rej je objasnio da su mnogi opisali Kruksa kao usamljenika i da je lista kontakata na njegovom telefonu bila kratka.

Rej je takođe rekao zakonodavcima da je Kruks letio dronom oko 180 jardi od bine na kojoj se Tramp obraćao masi i emitovao snimke uživo 11 minuta, oko dva sata prije događaja.

On je rekao da su primitivne eksplozivne naprave dizajnirane da se detoniraju na daljinu pronađene u Kruksovim kolima i kući. Kruks je imao predajnik sa sobom u vrijeme pucnjave, dodao je Rej. Ali on je rekao da FBI vjeruje da osumnjičeni ne bi mogao da detonira uređaje da je pokušao.

Kimberli Čitl podnijela je ostavku na mjesto šefa američke tajne službe nakon što su to tražili članovi obje glavne stranke jer nije spriječila pokušaj ubistva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније