Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

24. 07. 2024. 22:52 >> 22:52

redefinisanje odnosa nakon bregzita

Njemačka i Britanija dogovorile saradnju u odbrani i bezbjednosti

Njemačka i Velika Britanija dogovorile su se danas da će bliže sarađivati u odbrani i bezbjednosti, u sklopu redefinisanja odnosa sa evropskim saveznicima nakon Bregzita koje želi nova laburistička vlada na čelu sa Kirom Starmerom.

Tokom svoje prve posjete Berlinu, britanski ministar odbrane Džon Hili potpisao je sa svojim njemačkim kolegom Borisom Pistorijusom deklaraciju o saradnji u oblasti odbrane.

Ona je predstavljena kao prva te vrste između dva NATO saveznika i uključuje obavezu jačanja odbrambenih industrija dvije zemlje, bližu saradnju u razvoju i nabavci oružja i "još bolju" koordinaciju podrške Ukrajini.

Deklaracija će "ojačati evropski stub NATO-a, a samim tim i NATO u cjelini", rekao je Hili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Za Hilija, dočekanog u glavnom gradu Njemačke uz vojne počasti, produbljivanje saradnje će ojačati bezbjednost dvije zemlje, kao i "naše nacionalne ekonomije".

Sporazum je postignut pošto je nova britanska laburistička vlada, nakon ubjedljive izborne pobjede nad konzervativcima početkom jula, "odlučna da redefiniše odnose sa Evropom", rekao je Hili.

"Ključni odnosi Britanije sa mnogim evropskim saveznicima bili su – u najboljem slučaju – zategnuti" posljednjih godina, priznao je Hili, aludirajući na mučne pregovore o Bregzitu.

Britanski premijer Kir Starmer okupio je prošle nedjelje više od 40 evropskih lidera kako bi se otoplile veze Ujedinjenog Kraljevstva i kontinenta, naglašavajući podršku Ukrajini i borbi protiv ilegalne imigracije.

Bilateralna odbrambena deklaracija potpisana danas "označava početak odnosa koji se razvija i produbljuje" između Njemačke i Britanije, a "ima važan doprinos kolektivnoj bezbjednosti Evrope", rekao je Hili.

Njegova posjeta Berlinu dio je jednonedjeljne turneje po Evropi, tokom koje je već posjetio Francusku, a koja će ga još odvesti u Poljsku i Estoniju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније