Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

24. 07. 2024. 23:14 >> 23:15
Čitaj mi:

bilo i poremećaja u saobraćaju

Ekološki aktivisti izveli akcije na aerodromima po Evropi

Ekološke organizacije izvele su jutros akcije na više evropskih aerodroma, a u Velikoj Britaniji uhapšeno je deset aktivista organizacije "Just Stop Oil", britanske grupe koja se bori za prekid upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.

Akcije su na pojedinim aerodromima izazvale poremećaje u saobraćaju, piše u saopštenju grupe „Just Stop Oil“ u ime grupe „Oil Kills“ (Nafta ubija).

Prema tom tekstu, aktivisti grupe "Letzte Generation" uspjeli su rano jutros da stignu do piste aerodroma u Kelnu, u Njemačkoj, pošto su isjekli ogradu na aerodromu, prije nego što su se zalijepili za pistu, zbog čega je saobraćaj bio prekinut četiri sata.

Grupa „Oil Kills“ dodala je da je troje aktivista upalo na piste aerodroma u Oslu, takođe pošto su isjekli dio ograde i sjelo na pistu. Policija ih je brzo sklonila i nije nikog privela, dodala je ta grupa.

U Finskoj, devet aktivista na kratko je blokiralo kontrolne punktove aerodroma u Helsinkiju, a u Barseloni u Španiji pet aktivista presretnuto je prije nego što su uspjeli da se zalijepe za pistu, javio je „Oil Kills“.

U Švajcarskoj, u Cirihu i Ženevi, aktivisti su blokirali pristupne puteve aerodromima.

Na Bečkom aerodromu četvoro aktivista raširilo je neku narandžastu supstancu u holu aerodroma, dok je dvoje ometalo polijetanje aviona za Rim odbijajući da sjedne i govoreći sve vrijeme o klimatskom zagrijavanju, saopštio je austrijski ogranak pokreta „Last Generation".

Policija u Londonu saopštila je da je sedam osoba uhapšeno na londonskom aerodromu Hitrou, najvećem u Evropi i još troje na drugim mjestima i da su svi u pritvoru.

Bez tih hapšenja letovi bi bili suspendovani što bi uticalo na hiljade putnika, uključujući porodice koje odlaze na odmor, kao i brojne kompanije, saopštio je policijski zvaničnik koji je vodio operaciju.

„Svako ko dovodi u pitanje bezbjednost naših aerodroma suočiće se sa svom snagom zakona“, rekao je on.

Akcije su organizovane dva dana pošto je zabilježen najtopliji dan na svijetu od početka mjerenja 1940. godine sa srednjom temperaturom od 17,15 stepeni Celzijusa, čime je oboren rekord postignut samo prethodnog dana, u nedjelju, prema evropskoj mreži Kopernikus.

Portparol grupe „Just Stop Oil“ saopštio je da stalna upotreba nafte, gasa i uglja dovodi do nepovratnih pomjeranja klime i da političke vođe treba da djeluju da zaštite stanovništvo tako što bi se usvojio pravno obavezujući ugovor o zabrani vađenja tih energenata i prekidu upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније