Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

29. 06. 2023. 14:12 >> 14:12

SINDIKAT IZABRANIH DOKTORA

Ministar zdravlja ponovo pokazao nerazumijevanje za zahtjeve ljekara

Iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore reagovali su na izjave ministra zdravlja Dragoslava Šćekića izrečene u emisiji "Okvir" na TVCG, ističući da je ministar još jednom pokazao nerazumijevanje za zahtjeve ljekara i iznio niz netačnih informacija, te da već dva mjeseca nijesu pozvani na konstruktivan razgovor kako bi došli do rješenja.

Kako navode u reagovanju, umjesto da predstavnici najbrojnijeg esnafa u zdravstvu (ljekari primarne zdravstvene zaštite) budu primljeni na dobronamjeran i konstruktivan razgovor u Ministarstvo, već dva mjeseca se "preganjaju" preko medija, gdje se uporno u prvi plan ističu visine plata kao razlog zbog kog organizuju proteste.

"Izabrane ljekare targetira poput kriminalaca koji su, kako navodi, radili mimo zakona. Uz brojne druge uvrede u emisiju je došao sa mnogim netačnim informacijama čak i onim banalnim organizacionim, poput toga da u DZ Glavni grad nisu raspisivane specijalizacije osam godina, a nažalost nije ni znao šta su to tačno kapitacije. Vjerovatno je sa svojim saradnicima stavio fokus na targetiranje pojedinaca koji su se 'drznuli' da javno ukažu na probleme i loš rad. Ovakva represija uliva strah svim građanima koji teže demokratskom društvu. Pogotovo zabrinjava neoglašavanje premijera i njegovog kabineta od kojih se očekivalo da budu zaštita bijelih mantila", navode u reagovanju.

Dodaju da ovakav narativ prema doktorima koji rade na primarnom nivou apsolutno nije poželjan niti zdrav u situaciji kada svi želimo jak javni zdravstveni sistem.

"Mahanje platnim listama doktora i izgovaranjem riječi 'top 50' kao da smo muzička lista na televiziji ili radiju, stvara jaz nepovjerenja prema građanima, pacijentima koje liječimo i zbog kojih smo se školovali. Zato smo odlučili da javno reagujemo, ne zbog ministra, nego zbog crnogorske javnosti i pacijenata kojima poručujemo da se doktori ne bore za veće plate, nego za bolje uslove rada. Želimo adekvatno sprovođenje Reforme sistema primarne zdravstvene zaštite u svojim ambulantama, započetu prije 15 godina, što bi značilo i pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima. O tome govori strukturirani model plaćanja i čuvene 'kapitacije'", navode u Sindikatu.

Poručuju i da bi ministar i njegovi saradnici mogli, nakon višemjesečnih mahanja platnim listama ljekara, da pokažu i svoje kartone iz ASK-a, kao državni funkcioneri, njihove zarade i bankovne račune, da se vidi jesu li "među najboljima u regionu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније