Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

29. 07. 2024. 15:03 >> 15:03
Čitaj mi:

Uprava za vode

Od vodnih naknada 4.7 miliona eura državi i opštinama

Uprava za vode je tokom 2023. godine obezbijedila je državnom i lokalnim budžetima značajne prihode kroz naplatu vodnih naknada i upravljanje koncesijama, čime su stvorena sredstva za dalje unapređenje upravljanja vodnim resursima i sprovođenje ključnih projekata.

"U 2023. godini, privremeni obračun vodnih naknada iznosio je 4.702.801 eura. Ovi prihodi uključuju naknade za korišćenje i zaštitu voda, te koncesione naknade za flaširanje vode. Ovi prihodi predstavljaju porast u odnosu na konačan obračun za 2022. godinu, koji je iznosio 4.207.720 eura. Ovaj rast od oko 495.080 eura svjedoči o uspješnom upravljanju i kontinuiranom unapređenju procesa unutar Uprave za vode", navode u saopštenju. 

Ističu da Uprava za vode trenutno upravlja sa 13 aktivnih ugovora o koncesiji, uključujući 10 ugovora za flaširanje vode, 1 za uzgoj ribe i 2 za korišćenje vode za pogonske i tehnološke potrebe.

"Prihodi od koncesionih naknada za flaširanje vode u 2023. godini iznosili su 258.468 eura, dok su ukupni prihodi od koncesija za 2022. godinu iznosili 240.767,40 eura, što znači da je ostvaren rast od preko 17.000 eura. Finansijska sredstva od naplate vodnih naknada pripadaju budžetu Crne Gore i budžetima lokalnih samouprava na čijim teritorijama se nalaze vode, vodno dobro, vodni objekti i sistemi koji se koriste ili zagađuju. Ova raspodjela sredstava omogućava lokalnim zajednicama da ulažu u projekte koji unapređuju upravljanje vodnim resursima i zaštitu od štetnog dejstva voda", poručuju u saopštenju. 

Uprava za vode, kako su kazali, vrši obračun iznosa naknade i donosi rješenja, a naplatu, kamatu, zastarjelost i kontrolu plaćanja vodnih naknada vrši Poreska uprava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније