Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

29. 07. 2024. 13:05 >> 13:10
Čitaj mi:

završeno saslušanje

Brđanin: SDT formiralo predmet povodom informacija da se sprema atentat na Đukanovića

Na Odboru za bezbjednost i odbranu završeno je saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Borisa Milića i Zorana Brđanina, o postupanju sektora bezbjednosti po obavještajnim saznanjima da se priprema atentat na bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je nakon saslušanja Specijalno tužilaštvo tu informaciju zaprimilo, te da preduzima čitav niz procesnih mjera i radnji.

"U većem vidu sadržaj te informacije i činjenicu da se odnosila na krivična djela iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva, Specijalno tužilaštvo je tu informaciju zaprimilo, formiran je predmet i od tada se preduzima čitav niz procesnih mjera i radnji. Proaktivno je tužilaštvo u tom slučaju i naravno da Uprava policije je postupala po određenim zahtjevima. Tužilaštvo postupa i postupaće i dalje, Specijalno policijsko odredjenje i ostali elementi Uprave policije", kazao je Brđanin. 

On je poručio da je Odbor većinom glasova usvojio izvještaj.

"Razumio sam da su poslanici konstatovali da je možda bilo nekog nedostatka komunikacije između ANB i policije. Međutim, sve te činjenice i okolnosti sam i ja i direktor ANB-a detaljno pojasnio i objasnio. Sa moje tačke gledišta, tu nema ništa nejasno više i tih nesporazuma u komunikaciji nije bilo, bilo je potrebe za pojašnjanjem. Vjerujem da pojedini poslanici i dalje smatraju da to nije bilo tako, ali moji stav i moji argumenti govore u tom pravcu", naveo je on. 

Brđanin je kazao da Đukanović kao bivši predsjednik države ima pravo na stalno obezbjeđenje u skladu sa procjenom ANB-a.

"To obezbjeđenje postoji u onome obimu koje i proizilazi iz te procjene... Što se tiče eventualnih podataka o njegovoj ugroženosti i o izvoru tih informacija, taj dio odnosno taj dio rasprave je označen i bio je kao tajnji podatak. Takođe je u toku odgovarajući postupak pred Specijalnim tužilaštom, ali vam moram reći da kada su te aktivnosti Uprave policije u pitanju, mi smo vrlo precizno iskomunicirali sa dva saopštenja, jedan je bio 13. jula, a drugi je bio 14. jula", kazao je Brđanin.

On je naveo da je tajni podatak koliko osoba je sada u obezbjeđenju Đukanovića, i dodao da ono što može reći jeste da se u odnosu na Đukanovića preduzimaju mjere i radnje i po mjestu kretanja i drugih oblika zaštite.

Na pitanje kakav je njegov odnos sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem, Brđanin ističe da je njihova komunikacija poslije njegovog povratka na dužnost direktora policije bolja nego prije.

"Da li je to zbog specifične situacije u kojoj se obojica nalazimo i gdje smo obojica, smatram, odgovorni ljudi koji razumiju težinu i odgovornost svojih poziciju, ili su to neki drugi razlozi ne znam... Konkretan odgovor je da ja i gospodin Šaranović sada sarađujemo u tačno definisanim zakonskim okvirima i u ovom trenutku nemamo otvorenih pitanja i nadam se da ih neće biti. Da li ima nekih pitanja otvorenih iz prošlosti možda da, ali oni trenutno ne ometaju ni moje ni njegovo funkcionisanje i ja se nadam da će to tako biti u narednom periodu", kazao je on.

Podsjetimo, kontrolno saslušanje inicirala je Demokratska partija socijalista (DPS) da bi se, kako su saopštili iz te stranke, uvjerili da nadležne bezbjednosne službe rade sve na zaštiti života štićenih ličnosti.

Šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić kazao je na konferenciji za novinare da činjenica da Uprava policije nije bila informisana o operativnim saznanjima koja je imao ANB o tome da se priprema atentat na Đukanovića, govori o ozbiljnim propustima u sektoru bezbjednosti.

Nikolić je kazao da takvo stanje može pogodovati onima koji planiraju izvršenje tog zločina.

Kako je naveo, razni srpski i ruski agenti infiltrirali su se u sektor bezbjednosti nakon 2020. godine.

„I to logično doprinosi unutrašnjem rastućem udaljavanju Crne Gore od NATO-a, ali i podrivanju unutrašnje bezbjednosti“, dodao je Nikolić.

On je naglasio da je loša koordinacija u sistemu bezbjednosti nedopustiva, dodajući da je neozbiljno da se povodom konfuzije na relaciji ANB – Uprava policije nijesu oglasili ni premijer Milojko Spajić, ni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније