Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

24. 11. 2021. 10:09 >> 10:10
1

BUDO SIMONOVIĆ

"Prošlo je vrijeme časti u novinarstvu"

Vrijeme novinarstava Socijalističkoj Jugoslaviji bilo je vrijeme časti u toj našoj profesiji. U odnosu na savremeni trenutak, mogu slobodno da kažem da je to bilo istinsko “Periklovo doba” za poslenike javne riječi, iako sam i sam doživljao neprijatnosti, dovoljno je da kažem da sam čak 55 puta sijedao na optuženičku klupu, Budo Simonović.

"Čitav svoj radni vijek proveo sam kao dopisnik listova iz okruženja, a docnije i “Frankfurtskih Vesti”, pa mogu reći da je sa jedne strane bilo lakše biti dopisnik, jer mi matična kuća nikada nije bila u Crnoj Gori, što je imalo svojih prednosti, ali sa druge strane , biti izvještač za medije koji nemaju centralu u republici u kojoj živim, podrazumijevalo je dodatnu odgovornost jer se tvoja “riječ” , na neki način, drugačije vrednuje", kazao je Simonović u intervjuu za Radio Crne Gore.

Budo Simonović rođen je u selu Osreci - Manastir Morača 1945. godine. Završio je Filološki fakultet u Beogradu , grupu za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Tri godine radio je kao profesor u Gimnaziji “Slobodan Princip Seljo” u Romaniji, a zatim se posvetio novinarstvu. Počeo je u sarajevskom “Oslobođenju”, zatim u “Tanjugu”, “Politici Ekspres”, “Ilustrovanoj Politici,” “Politici” i “Frakfurtskim Vestima”. Bio je i predsjednik Saveza novinara Jugoslavije. Priređivač je monografije “125. godina novinarstva u Crnoj Gori”.

Objavio je nekoliko publicističkih knjiga od kojih su najpoznatije; “Riječ skuplja od života, “Tajne Ostroškog blaga”, “Od mlinara do barda” i druge.

Sa Budom Simonovićem razgovarao je Bojan Đinović. Komletan intervju možete poslušati sjutra od 9 sati i 30 minuta, na Radiju Crne Gore.

U godini obilježavanja 150 godina novinarstva, a u susret 27. novembru, Danu RTCG, Radio Crne Gore emituje serijal intervjua sa iskusnim poslenicima javne riječi. Oni govore o novinarstvu nekada, danas i sjutra, sa akcentom na slobodu govora, bezbjednost novinara, etički kodeks, samoregulaciju, medijsku pismenost i savremene izazove.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније