Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

29. 07. 2024. 17:00   >>  18:18

Olimpijske igre u Parizu 2024: Đoković dominantan protiv Nadala u drugom kolu

Teniski klasik, možda i poslednji na šljaci i uopšte, pripao Đokoviću - 2:0.

Novak Đoković
FRANCK ROBICHON/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Novak Đoković ubedljivo je savladao velikog rivala Rafaela Nadala

Navijači na krcatim tribinama stadiona Filip Šatrije u Parizu nadali su se da će videti spektakl, možda i poslednji put gledajući teniski klasik između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na tom terenu, gde su i Srbin i Španac imali neka istorijska dostignuća prethodnih godina.

Nadao se i španski igrač da bi posle duge pauze zbog raznih povreda mogao da pobedi Đokovića i vrati se u velikom stilu, ali je završio učešće na Olimpijskim igrama u drugom kolu muškog turnira sa samo pet osvojenih gemova.

Đoković, kome u karijeri nedostaje samo olimpijsko zlato, bio je apsolutno dominantan u prvom setu dozvolivši velikom rivalu samo jedan gem.

Osvojivši četiri vezana gema u drugom setu Nadal je podsetio na slavnije dane, a i imao je u tim trenucima i publiku na svojoj strani.

Ipak, srpski teniser, koji je u tom periodu tanjio živce njegovim navijačima, na kraju je zabeležio ubedljivu pobedu - 2:0 (6:1, 6:4).

„Moralo je malo da se zakomplikuje, publika se umešala i vratila ga u život, ali sam uspeo da prebrodim prepreku. Osim toga sam odigrao savršen meč", rekao je Đoković posle meča.

Bio je ovo 60. okršaj dvojice tenisera i 31. pobeda Đokovića nad Nadalom u karijeri.

Srbin je tako ublažio vođstvo Nadala u mečevima na šljaci u Parizu - 3:8.

Novak Đoković i Rafael Nadal
FRANCK ROBICHON/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Đoković će se u sredu 31. jula u trećem kolu sastati sa boljim iz duela Nemaca Dominika Kefera i Italijana Matea Arnaldija.

Nadalu preostaje takmičenje u muškom dublu, gde nastupa zajedno sa Karlosom Alkarazom, koji će biti jedna od najvećih prepreka Srbinu na putu do zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

'Ko bi 2006. rekao da ćemo se danas sresti u Parizu'

Posle trijumfa nad Nadalom, Đoković je rekao da je osetio „olakšanje" posle asa kojim je stavio tačku na duel.

„Bio je vrlo težak meč, ali sam zadovoljan kako sam igrao.

„Sve je išlo u moju korist, a možda sam se previše samouvereno osećao na 6:1 i 4:0 za mene, bio je ključan gem na 4:4", rekao je drugoplasirani na ATP listi.

Novak Đoković i Rafael Nadal
REUTERS/Kai Pfaffenbach
Zagrljaj velikih rivala na mreži terena na kojem su vodili mnoge duele

Đoković i Nadal su prvi meč odigrali baš na pariskoj šljaci 2006. godine, kada je Španac u četvrtfinalu Rolan Garosa bio bolji, a 18 godina kasnije odigrali su možda i poslednji duel u Parizu.

„Mislim da 2006. ni jedan, ni drugi nije mogao da očekuje da ćemo igrati ovde skoro 20 godina kasnije, posebno na Olimpijskim igrama", rekao je Novak, pre nego što se zaputio ka svlačionici.


Po čemu su Olimpijske igre u Parizu drugačije od svih prethodnih? Proverite znanje:


Kako je tekao meč

Dominaciju Đokovića najbolje oslikava statistika, gde je bio bolji u gotovo svim segmentima.

Osvajač 24 gren slema imao je četiri asa više (5:1), jednu duplu servis grešku manje (1:2), gotovo dvostruko više vinera (23:12) i tri neiznuđene greške manje (17:20).

Đoković je bio bolji posle neizvesne borbe u prvom gemu, a odmah zatim i u narednom, u kojem je Španac servirao, da bi novi brejk napravio čim se ukazala sledeća prilika, u četvrtom gemu (4:0).

Novak je dominirao na terenu, bio agresivniji od rivala, pa je dobio i peti gem, a Nadal nije bio ni senka 'kralja šljake', kako su ga zvali, zbog rekordnih 14 titula na Rolan Garosu.

Španski igrač je narednom gemu tek uspeo da izbegne poraz sa nulom u prvom setu, da bi srpski teniser u sledećem gemu rutinski završio posao za 6:1.

Rafael Nadal
FRANCK ROBICHON/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Nije Nadal imao šanse ni na početku drugog seta, pa je u prva tri gema drugog seta oba puta izgubio servis, a Đokovićev nije uspevao da ugrozi, pa je već kroz nekoliko minuta bilo 4:0 za Srbina.

A onda se situacija potpuno preokrenula.

Nadal je pogodio nekoliko linija, Đoković je počeo da niže greške, Španac je osvojio gem na sopstveni servis, a u sledećem je stigao i do prve brejk lopte, koju je iskoristio.

Probudila se u tim trenucima i publika na stadionu Filip Šatrije, koja je pretežno podržavala Španca koji je izjednačio na 4:4.

Novak Đoković tokom meča protiv Rafaela Nadala
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kada je delovalo da drugi set ide u pogrešnom pravcu za Đokovića, Srbin je odmah u narednom gemu izborio tri brejk lopte, jednu od njih je iskoristio, oduzeo servis Nadalu i preostalo mu je da servira za prolazak u treće kolo olimpijskog turnira.

To je učinio uspešno, iskoristio je prvu meč loptu i asom iz servisa savladao jednog od najvećih rivala u karijeri.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније