Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

29. 07. 2024. 15:46 >> 15:47
Čitaj mi:

148 godina od bitke

Koprivica položio vijenac na spomenik posvećen bici na Vučjem dolu

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, položio je u ime Vlade Crne Gore vijenac na spomenik posvećen bici na Vučjem dolu, povodom 148 godina od ove veličanstvene bitke.

Kako je saopšteno iz Vlade, u bici na Vučjem dolu sažeti su viševjekovni ideali slobode i pravde, čijim upornim i istrajnim slijeđenjem je stečena državnost Crne Gore, njen međunarodno-pravni subjektivitet i državno-pravni poredak.

"U nadaleko čuvenoj i slavnoj vučedolskoj bici, ne samo da je zasijala nepokolebljiva težnja ka slobodi, već je i osvjedočena vrhunska vojna taktika, kao i izuzetna hrabrost crnogorskih i hercegovačkih ratnika, na čelu sa Knjazom Nikolom. Prisjećajući se Knjaza Nikole, Petra Vukotića, Baja Boškovića, Peka Pavlovića, Jola Piletića, zatim hrabrih brigadira, časnih boraca, prisjećamo se viteštva, slobodarstva, ali i etike i poštovanja međunarodnog ratnog prava i običaja, što je impozantan uspjeh, rijedak za ono vrijeme u svijetu, našeg slavnog vladaoca, cara junaka, i njegove vojske", saopšteno je iz Vlade.

Bitka na Vučjem dolu je, kako navode, ne samo učvrstila temelje države, utrla put njenom punom međunarodnom priznanju, već je i stvorila osjećaj nacionalnog ponosa za vjekove, i pokazala da kada smo ujedinjeni u težnji ka slobodi i opštem dobru Crne Gore, u stanju smo da savladamo sve prepreke i uzdignemo sebe do visine istorijske slave, kojom je bogata riznica naše prošlosti.

"Upravo je to jedinstvo, dugo građeno kroz borbu za uspostavljanje države, a zapečaćeno 80 godina prije Vučjeg dola, za vrijeme Svetog Petra Cetinjskog, kroz Stegu, akt o u ujedinjenju Crne Gore i Brda, kojim je stvorena državna, politička i odbrambena zajednica, kao i osnov modernih institucija i zakonskog poretka. Ništa nema preče našem društvu i državi i u aktuelnom momentu, od napajanja sa tog vrednosnog vrela", navodi se u saopštenju i dodaje da je unutrašnja kohezija preduslov napretka i sveukupnog jačanja.

"Crna Gora ima obavezu da sveukupno unaprijedi odnos prema ovoj slavnoj stranici svoje istorije, te da predanim radom ispuni vanvremena načela čijim je slijeđenjem i izvojevana ova bitka, ali i stvorena i učvršćena njena državnost. Slava vučedolskim herojima! Živjela Crna Gora", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније