Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

23. 08. 2024. 09:01 >> 09:00

Miting u Lozani

Vanjonji sve bliži rekordu

Ponovljen je veliki pariski duel Vanjonji-Arop na 800, ovaj put sa strašnim tempom zeca 49.32 prvi krug, idealno da se napadne svjetski rekord. Uostalom, Vanjonji je u Parizu bez zečeva slavio sa 1:41.19, što je već zaljuljalo svjetski rekord Rudiše i iz Kenije vrše veliki pritisak na njega da ga već obori.

Ali, Arop je taj koji je pratio zeca, i koštalo ga je to u finišu, Vanjonji ga je prešao i ovaj put glatko tukao, na kraju 1:41.11! Skroz isto vrijeme kao Kipketer 1997, kad je to bio super rekord, kad je srušio Sebastijana Koua i čuvenih 1:41.73! Inače, mnogi se pitaju koliko bi Kou danas trčao sa ovakvim patikama i ovako brzim stazama.

Ali, Vanjonji je sad drugi najbrži čovjek u istoriji na 800, došao je na 20 stotinki od Rudiše. Priznaje da osjeća pritisak iz svoje zemlje i nakon olimpijskog zlata, ali da će ponovo probati svim silama preksjutra u Poljskoj Silesiji, opet napad na WR! Zanimljivo da čovjek koji je do Pariza pomjerao granice i silazio ispod 1:41.50, Alžirac Seđati, potom samo bronzani u Parizu, sad nije ni pozvan na ove velike mitinge, da "ne smeta" Vanjonjiju u rušenju rekorda. Osim njega bili su tu petorica iz Top 6 u Parizu.

Čini se da ga Vanjonji ima, samo da bude blizu zecu na 400 kao što je bio sinoć Arop i to je to, taj prolaz je savršen za njegov finiš. Sjećam se Osla 1989, prenosio je Milojko Pantić, tada je prolaz bio zaprepašćujući 48.36, za pokušaj isto Kenijca Kibeta da sruši rekord Koua, ali to ga je iskidalo. Ovih 49.32 je dobitno jer on uvijek trči drugi krug ispod 51 i po sekundu, nepogrešivo.

Emanuel Vanjonji je napunio 20 godina baš ovog avgusta i već je olimpijski šampion, a sa jedva 19 godina bio je srebrni na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, kakva budućnost je pred njim, što još sve može da napravi. Već je oborio i svjetski rekord na drumskoj milji 3:54.41 i mogao bi ubrzo da upadne u carstvo Ingebritsena, Kera i Hokera na 1500, kakva bi to invazija bila, od pradavno niko nije spojio vrhunski 800 i 1500. Od Koua i Krema ranih 80-ih, Auita (kralj na 5000) je pokušao to samo na OI u Seulu 1988, ali je uzeo samo bronzu na 800, iza Pola Erenga i Žoakima Kruza, a onda zbog povrede odustao od 1500 gdje je bio favorit. Dakle, čeka se nedjelja popodne i magičnih 1:40.91..

Inače, na 1500 metara Ingebritsen je došao do velikog revanša zlatnom Amerikancu Hokeru, ovaj put nije prihvatio suludi ritam zečeva i sačuvao puno snage za finiš pokazavši da može još bolje da završava od njega. Nije ovaj put jurio rekord El Geruža 3:26.00 iako mu se Londonu primakao, sinoć dovoljno 3:27.82, velika pobjeda. Na 200 metara Tebogo opet stravičan, deklasirao u krivini Amerikance Najtona i Kerlija, i opet puno kočio u finišu, 19.67.

Na 800 žene Kenijka Mora neprikosnovena, ali nije bilo Hodžkinson koja je savladala u Parizu kao ni najavljene bivše šampionke Ating Mo. Senzacionalan je bio poraz Holoveja na 110 prepone, bio je daleko naprijed na 90 metara, ali bronzani iz Pariza Jamajčanin Brodbel šokirao ga je neviđenim finíšem. Mahučik je slavila ponovo u skoku u vis, a u bacanju koplja bronzani iz Pariza Piters iz Grenade eksplodirao sa 90.61 u posljednjoj seriji i pobijedio srebrnog Indijca Čopru (89.49).

Prava noć spektakla u svjetskoj prijestonici olimpizma sa paradom 19 olimpijskih i svjetskih šampiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније