Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

14. 08. 2024. 11:22 >> 11:23

Plej of LŠ

Posljednji stepenik do raja

Sve je spremno za plej of Lige šampiona, udarni termini i nikad veći ulog za tzv. "Super Champions" koja ove sezone skroz mijenja ruho, o čemu smo detaljno pisali tri godine. Svi žele biti u njoj. Završena je nakon vatrometnih utakmica skroz treća runda sinoć, jer večeras je trebalo sve osloboditi za spektakl u Varšavi Real-Atalanta za pehar Super Kupa, biće samo par mečeva za LE i LK, ali popodne.

Inače, Real je ovaj trofej gubio od Čelsija 1998, Galatasaraja 2000 i Atletika 2018, prvi je osvojio tek 2002. protiv Fejenorda, ali večeras može da postavi novi rekord sa šest. Dugo je vodio Milan sa pet (1989, 1990, 1995, 2003, 2007), potom ga je stigla i Barsa sa pet.

Što se tiče "Super Champions" na kraju maja smo dobili 29 timova koji su direktno ušli, od ukupno 36. Po pet iz Italije i Njemačke (Inter, Milan, Juventus, Atalanta, Bolonja, Leverkuzen, Štutgart, Bajern, Lajpcig, Dortmund), po četiri iz Španije i Engleske (Real, Barselona, Đirona, Atletiko, Siti, Arsenal, Liverpul, Aston Vila), tri iz Francuske (PSŽ, Monako, Brest), po dva iz Holandije i Portugala (PSV, Fejenord, Sporting, Benfika) i po jedan iz Belgije, Škotske, Austrije i Ukrajine (Briž, Seltik, Šturm, Šahtjor). Tih 29 timova su već u El Doradu, iskoristili renking svojih liga, samo treba reći da su se Šahtjor i Benfika plasirali na osnovu svog individualnog renkinga, jer im nije bilo garantovano mjesto, ali pomoglo im je što je Real osvojio LŠ i što je Atalanta osvojila LE, a onda pošteno savladala Torino i tako pogurala Benfiku, inače bi ušla Roma i Italija bi imala rekordnih šest timova!

Ok, tih 29 znamo od kraja maja, ostalo je da se odluči još sedam. Sada znamo i svih sedam parova plej ofa. Samo dva mjesta su sa ove staze nešampiona, a ta dva para plej ofa su Dinamo Kijev-Salcburg i Lil-Slavija Prag. Dinamo Kijev je izbacio ubjedljivo Partizan, a sinoć i opasni Glazgov Rendžers, vidjećemo može li igrajući u Poljskoj proći i jaki Salcburg koji je imao i direktno mjesto par godina, ali sad je tu čast prepustio Šturmu i mora ovim putem. Lil je bizarno u nadoknadi protiv Nice prepustio direktno mjesto hitu Brestu, ali sad je izbacio Murinjov Fenerbahče i blagi je favorit protiv Slavije koja je glatko prošla vicešampiona Belgije Rojal Union. Dakle, vrlo vrlo gusto. A Porto koji je bio treći u Portugalu nije imao šansu ni da se bori kroz kvalifikacije.

Na stazi šampiona čak pet plej of duela i biće žestoki. Malme-Sparta Prag je dosta gusto, povezuje ih Birmančević koji je sinoć spasio sa dva gola u Bukureštu, ali i Malme je šokantno izbacio PAOK, šampiona Grčke koja je proljetos osvojila evro pehar. Dinamo Zagreb -Karabag veoma gusto, Karabag je snagu pokazao sinoć obrtom i goleadom u Bugarskoj, ali povrijedili se naši Janković i Vesović. Ipak su malo jači.

Midtjiland je favorit protiv Slovana, izbacili su glatko popularni Fradi (35 puta šampion Mađarske), ali Slovan je prošao već tri runde i napunio se legendama slovačkog fudbala. Jang Bojs-Galatasaj je duel timova koji do sad nisu igrali ovog ljeta, a ukrstili se međusobno, biće to pakleni dueli u šest dana (21-27.avgust), ipak nevjerovatno je jak po imenima Galatasaraj. A Zvezda je izbjegla Galatu i igraće sa Bodom, prvo u Norveškoj gdje je i Roma gubila 6:1. Dobro je što je u osam dana (20-28.avgust) a ne u šest kao sa Haifom prije dvije godine, i to znači. Sve su šanse u revansu na Marakani, ali pažnja na ovaj prvi meč u Norveškoj koji je već u utorak. Hauge koji je nakon meča Milan-Bodo 3:2 prije četiri godine došao u Milan i odigrao sezonu sada se vratio i sinoć namjestio čak tri gola u demoliranju šampiona Poljske. Tada je bio trio Hauge-Junker-Cinkerhagel koji je obarao rekorde, a sada Hauge-Fet-Saltnes, jednako opasan.

Sve se igra u 21 sat, sve košta kao mečevi Lige Šampiona. Odmah dan nakon revanša će biti žrijeb, ali ne grupa jer svih 36 timova su u jednoj ogromnoj grupi, već da se vidi ko sa kim igra u tih osam kola. Zvezda bi igrala kao i svi, dva meča sa timovima iz prve klase (tu su po automatizmu Real i Atalanta, a po rejtingu još Siti, Bajern, Liverpul, PSŽ, Čelsi, Dortmund, Inter), dva s timovima iz druge (Leverkuzen, Lajpcig, Benfika, Atletiko, Barselona, Arsenal, Milan, Juventus), dva s onim iz svoje treće klase i dva sa onim iz četvrte klase. Četiri puta kući i četiri na strani, počev od 17.septembra pa sve do 30.januara! Dakle, nema pauza, ekipe koje budu od 9-24.mjesta već u februaru će igrati u šesnaestini finala po sistemu 9-24, 10-23, 11-22 pa sve do 16-17. A to 24.mjesto se može napasti u osam mečeva.

Uostalom, Zvezda će ako prođe po renkingu biti između 24-26.mjesta, znači tačno na ivici plasmana. Biće svakako bolje rangirana od pobjednika duela Jang Bojs-Galatasaraj i Malme-Sparta (ko god da prođe), ali i od nekih timova koji su direktno prošli poput Aston Vile, Seltika, Bresta, Monaka, koji će tako morati u četvrtu klasu. To ne znači da bi valjalo igrati baš s njima, pa čak ni na Marakani, Monako je preksinoć deklasirao Barsu 0:3 u sred Barselone i pun je asova. Puno bolje igrati sa Brestom, ali prvo treba proći. Ipak, ovaj renking za treću klasu pokazuje koliko je bodova osvojeno od 2017. A sad najvažniji korak. Nevjerovatno je važno biti tu, utorak brzo stiže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније