Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolektivni sportovi

06. 08. 2024. 17:58 >> 18:26
Čitaj mi:

OD SPECIJALNOG IZVJEŠTAČA RTCG-A

Srbija na krilima Jokića do istorijskog preokreta na Olimpijskim igrama

Košarkaši Srbije uspjeli su da naprave najvećih preokreta na Olimpijskim igrama i da nakon minusa od 24 poena na kraju dođu do pobjede protiv Australije i to nakon produžetka 95:90 i plasiraju se u polufinale Igara u Parizu.

 Meč koji je donio nevjerovatan rezultatski ringišpil, od +24 za Australiju sredinom druge dionice do preokreta Srbije, pa onda opet produžetaka.

Na kraju kada je bilo gusto u dodatnih pet minuta, Nikola Jokić je pokazao zašto je trostruki dobitnik MVP nagrade u NBA ligi i sjajnom partijom povukao je svoj tim ka pobjedi.

Pešić počeo bez klasičnog organizatora igre, sa Marinkovićem, Bogdanoviće, i Avramovićem kao igračima koji su bili zaduženo za prenošenje lopte, dok bi Jokić načelno na polovini Australije trebao da rješava napade, asistencijama ili igrom u reketu iz posta.

Sa druge strane Džoš Gidi je ušao sjajno u meč, novi saigrač našeg Nikole Vučevića u Čikago Bulsima je plesao po parketu Bersija, driblao, pronalazio saigrače pogađao.

Međutim prava promjena ritma desila se ulaskom veterana Petija Milsa.

Veteran sa bogatim NBA iskustvom je unio nevjerovatnu energiju u igri "bumersa" sa šuterskom klinikom i brzih 12 poena do kraja prve dionice, a 20 ukupno do kraja poluvremena.

Gotovo perfektna selekcija šuta, igrača Majamija i nerješiva enigma za odbranu Srbije.

Srbija je platila i ceh sa petorkom u kojoj su dva centra Jokić-Milutinov, što je znalo da rezultira po nekim dobrim akcijama u reketu, ali je generalno dosta usporilo igru Srbije.

Australija je u jednom trenutku imala prednost od nestvarnih 24 poena razlike.

Srbija je ipak uspjela da prepolovi taj zaostatak do poluvremena inspirativnom partiturom MArka Gudurića koji je vezao pet poena.

Australijska prednost vidjela se i u procentima šuta iz igre čak 62 odsto, i očekivao se pad nerealnih procenata.

Aleksa Avramović je bio uz sveprisutnog Jokića nosilac stizanja i prestizanja, prije svega zbog energične odbrane na Petiju Milsu.

U napadu devet vezanih poena Vasilije Micića a na to se nadovezao i Ognjen Dobrić.

Međutim ni Australija se nije predavala iako je ispustila +24.

Do kraja meča egal da na devet sekundi do kraja Srbija dobila faul nad Micićem Džok Lendejla, koji je propraćen burnom reakcjiom klupe Australije. U tim trenucima Srbija je imala +1.

Micić je promašio prvo, ali je pogodio drugo. "Bumersi" su uspjeli da pogode ipak na sekund do kraja.

Sjajni Peti Mils je čak malo i izgubio korak, inače bi sigurno probao za tri poena, ali i dva su igrala Australiji budući da su time izborili produžetke.

Produžetak otvara Dobrič trojkom, ali uzvrača Džek Mekvei.

Mijenjala se prednost, ali djelovalo je da Australija bi mogla da iznenadi Srbiju. pogotovo kada je Gidi dao trojku za 90:87.

Tada na scenu stupa Nikola Jokić sa sjajnom završnicom na obije strane terena. Blokada, skokovi, čuveni "Sombor šafl" preokrenuo je ponovo rezultat za tim Karija Pešića.

Na +3 za Srbiju ključna odbrana Filipa Petruševa koji je ukrao loptu najboljem Australijancu večeras Milsu, i pitanje pobjednika je rješeno.

Nikola Jokić je imao 21 poen, 14 skokova, osam asisitencija ali i četiri ukradene lopte i dvije blokade.

Bogdan Bogdanovič je na kraju stigao do 17 poena ali uz loš šut (6/17), Micić je dao 14, Gudurić i Dobrić po 11.

Kod Australije Peti Mils 26 poena, dok je Džoš Gidi dao 25.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније