Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

05. 08. 2024. 12:14 >> 12:14

Počinje rasplet

Nokaut faza

Atletika, plivanje i gimnastika nose Olimpijske Igre, na ovim se puno pričalo i o džudou, biciklizmu, tenisu, kao i pregršt drugih sportova, a kod nas uvijek u žiži najpopularniji loptaški sportovi koji od danas ulaze u završnicu. Evo u najkraćem skice nokaut faze.

Fudbal je pri kraju. Već danas oba polufinala, u 18 Španija-Maroko, prekrasni meč u vrelom Marselju, dvije ekipe koje igraju najbolje, Maroko ima toliko potencijala i toliku energiju sa tribina, a danas će biti kao da igraju u Kazablanki.

Još su opasniji nego na Mundijalu. U 21 u Lionu Francuska favorit protiv Egipta nakon što je preskočila tešku prepreku Argentinu. Finale je u petak.

Kod žena sjutra su polufinala, prvo je žestoko SAD-Njemačka, Amerikanke žele da vrate primat, u drugom prvakinje svijeta Španjolke nakon nevjerovatnog izvlačenja protiv Kolumbije igraju ponovo protiv Brazila kojeg su savladale 2:0 prije samo sedam dana u grupi. Svi sanjaju finale SAD-Španija u subotu.

U košarci sjutra sva četvrtfinala u Bersiju. Nakon ove čudne formule napravljena su četir šešira, u prvom najbolje ekipe SAD i Njemačka, u drugom Kanada i najbolja druga Srbija, u trećem preostale dvije drugoplasirane Australija i Francuska, a u posljednjem trećeplasirane Grčka i Brazil koji su na koš razliku otpisali sjajni Južni Sudan.

Žrijebana su i polufinala gdje su projekcije SAD-Srbija i Njemačka-Kanada, što bi bili vanvremenski obračuni. Ali prvo treba proći sjutra, u 11h Njemačka-Grčka baš kao na EP 2022 (epski meč, poluvrijeme 57:61), u 14h Srbija-Australija spektakl, u 18 uzdrmana Francuska da proba iznenaditi NBA Kanadu i u 21 šou tajm SAD-Brazil.

Žene će igrati u istim terminima u srijedu, prvo Srbija-Australija baš kao u Riju, potom evropski klasik Španija-Belgija, pa još jedan Francuska-Njemačka i na kraju SAD-Nigerija.

Rukomet se preselio na stadion u Lilu, sjutra kreću četvrtfinala žena i bar tu Francuska gura po planu ka odbrani zlata, ali i ta famozna Norveška ipak je takođe iščupala prvo mjesto preko trougla i sanja se to magično finale. Sjutra već u 9.30 izuzetan meč Danska-Holandija, tu se i očekuje najveća neizvjesnost, Danska je u trouglu ispala treća, dok je Holandija bila odmah iza Francuske. Potom, u 13.30 novi okršaj Francuske i Njemačke u ovim sportovima, Francuska je dobila sve, a Njemačka prošla u trouglu zahvaljujući ogromnoj pobjedi nad Slovenijom dok su preostala četiri meča sve izgubile! U 17.30 igraju Mađarska-Švedska i u 21.30 jasno Norveška-Brazil, Norvežanke u polufinalu idu na pobjednika Danska-Holandija.

Muški rukomet je sinoć imao rasplet pobjedom Španije u dramátičnom nokaut meču sa Hrvatskom koja ipak ide kući, jer igra dobro po pravilu samo protiv Njemačke. Francuska je bila na koljenima, ali sudije su spasile protiv Egipta i juče su protiv Mađarske iščupali četvrto mjesto. Nagrada je duel sa Njemačkom koja nije bježala od tog duela i razbila Sloveniju za prvo mjesto. Slovenija je ipak u trouglu izborila drugo, a Španija prošla dobro kao treća pa će ići na Egipat, ali to je ekipa koja igra blistavo, repriza meča za bronzu iz Tokija.

Danska je dimenzija za sebe, imaće derbi sa Švedskom već u četvrtfinalu, ali njima je svejedno. Finale Francuska-Danska ipak je vrlo moguće, takav je kostur, bez obzira na sve muke Francuza. U srijedu, u 9.30 Španija-Egipat kao rebus, u 13.30 Francuska-Njemačka, u 17.30 klasik Danska-Švedska, u 21.30 Norvečka protiv Slovenije.

U odbojci je već pocela nokaut faza. Slovenija je čak dobila Francusku koja brani zlato sa 3:2 i bila prva, ali nagrada je bila jutrošnji četvrtfinalni duel sa moćnom Poljskom koja je zavrsila debelo iza Italije. Iako je Slovenija iščupala drugi set na razliku na kraju je slavila kao i obicno Poljska 3:1 i sad u polufinalu čekaju pobjednika večerašnjeg klasika SAD-Brazil u 21 sat. Amerikanci igraju dobro, ali i Brazil koji je prošao zahvaljujućži Kanadi sto je otkinula bod Srbiji, ali Brazil je u oba poraza od Italije i Poljske de igrao veoma dobro, rivali su bili najjači na svijetu. Sada u 13 sati pratićemo duel moćne Italije i novog hita Japana, očekujemo i da snimimo De Đorđija i kapitena Đanelija. Oprez uvijek u ovakvim duelima, ali Italija igra tako moćno da raste san svih generacija da se osvoji to prvo olimijsko zlato, nakon četiri svjetska i sedam evropskih! U polufinalu bi čekali pobjednika baš narednog meča danas u 17 Francuska-Njemačka (opet oni).

Odbojkašice sjutra igraju sva četvrtfinala, prvo Kina koja je dobila i Srbiju i SAD igra sa prvakom Evrope Turskom u 9 ujutro, onda u 13 Brazil-Dominikana, pa u 17 SAD-Poljska, i ogromni klasik u 21 Italija-Srbija. To je trebalo biti finale, ali eto Srbija je izgubila dva meča od SAD i Kine pa mora sada, Velasko je preporodio Italiju preko noći i favoritkinje su čak za zlato, ali baš ovaj sjutrašnji meč je vjerovatno kljucni na tom putu.

Na kraju vaterpolo. Sjutra četvrtfinala žena, redom Španija-Kanada, Italija-Holandija, Australija-Grčka i SAD-Mađarska. Španjolke su savladale čak favorita SAD u grupi i svi očekuju da se ponovo sastanu u finalu, ali pažnja i na Holanđanke koje mogu doći Španiji u polufinalu.

Kod vaterpolista jedino nije gotova grupna faza, mada znamo svih osam ekipa u četvrtfinalu. Ali parove ćemo saznati danas, pa će se igrati u srijedu. Meč koji upravo krece sad u podne Srbija-Mađarska, osim što je klasik riješiće treće mjesto, pa će i ostali znati s kim bi mogli da igraju, jer u toj grupi Španija je svakako prva, a hit Australija druga.

U drugoj grupi mogu da biraju, možda bi mnogi ipak htjeli Australiju, samo da ne budu farse kao posljednje kolo u Riju kad su svi bježali od četvrte Srbije, tada moćne. Italija je prva i najbolja, ali protiv Grčke može da bira, pa porazom čak da bude treća i igra sa Australijom. Taj meč je u 15.10, ali ako se to desi onda možda i Hrvatska bude poželjela Australiju pa ne pobijedi SAD da bi izbjegla Mađarsku ili Srbiju prvim mjestom. Tada bi ih poraz na peterce odveo na Australiju, znači bas se treba "potruditi" da se to poklopi, ali četvrtfinale je najbitnije. Ako bi sve bilo "normalno" onda bi Italija igrala sa poraženim iz meča Srbija-Mađarska a Hrvatska sa pobjednikom istog. Ali iskustvo kaže da neće biti tako. Svakako, najviše su pokazale Španija i Italija.

Dakle, nokaut faza krenula je danas sa odbojkom a do nedjelje biće to sami spektakli, dueli najvećeg mogućeg planetarnog nivoa u ovim sportovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније