Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Individualni sportovi

N. N.

06. 08. 2024. 10:55 >> 10:55

Nestvarna priča kristen fokner

Počela da vozi bicikl kad je završila Harvard, slučajno stigla u Pariz i osvojila zlato

Nakon što je osvojio dvije zlatne medalje u biciklizmu, svjetski mediji su "iskopali" podatak da je Belgijanac Remko Evenepul bio kapiten asu Liverpula Kodiju Gakpou u U15 ekipi PSV-a.

Neobična je i priča Primoža Rogliča, koji je bio juniorski šampion svijeta u skijaškim skokovima, ali je 2012. završio karijeru kao 22-godišnjak. Počeo je amaterski da se bavi biciklizmom, ali je brzo shvatio koliko je dobar i postao trostruki prvak "Vuelta a Espanje" i osvajač "Điro d'Italije".

Najspecifičnija je, ipak, priča Amerikanke Kristen Fokner. Odrasla je na Aljaski i kao izvanredan đak stigla do Harvarda, gdje je završila informacione tehnologije i bavila se veslanjem.

Diplomirala je 2016. i zaposlila se kao investicioni saradnik u poznatom američkom investicionom fondu u Njujorku, a otišla je na kurs biciklizma u Central parku.

Vožnja na dva točka joj se toliko svidjela da je od 2018. uporedo i radila i trenirala, da bi 2019. odlučila da napusti posao i u potpunosti se posveti biciklizmu.

Postala je šampionka u hronometru na Panameričkim igrama prošle godine, čime je zaslužila poziv profesionalnog UCI tima, EF-Outli-Kanondejl.

Ostvarila je odlične rezultate ove sezone i izborila mjesto za timski nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nije bilo planirano da nastupi u individualnoj trci, ali se Tejlor Nib povukla kako bi se posvetila hronometru i nastupu u triatlonu.

Da voda u Seni nije bila zamućena, zbog čega je nastup Nib u triatlonu nekoliko puta pomjeran, Fokner vjerovatno nikada ne bi dobila šansu da ispiše istoriju. Kada joj je pružena šansa, objeručke ju je prihvatila i dominantnom vožnjom došla do zlata na uličnoj trci u Parizu.

Stazu dugu 158 kilometara je prevezla za tri sata, 59 minuta i 23 sekunde, pa je bila brža 58 sekundi od srebrne Holanđanke Marijane Fos i Belgijanke Lote Kopecki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније