Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Beta [ R.B. ]

24. 08. 2024. 14:52 >> 14:52
Čitaj mi:

ISHOD PREGOVORA

Rusija i Ukrajina razmijenile 230 ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina objavile su danas da su razmijenile 230 zavorenika, među kojima i ruski vojnici zarobljeni tokom ukrajinske ofanzive u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti.

"Poslije pregovora, 115 ruskih vojnika zarobljenih u Kurskoj oblasti vraćeni su sa teritorije pod kontrolom režima u Kijevu. U zamjenu za to 115 ratnih zarobljenika ukrajinskih oružanih snaga je predato", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oslobođeni ruski vojnici se trenutno nalaze na teritoriji Bjelorusije, bliskog saveznika Moskve, dodalo je Ministarstvo.

Sa svoje strane ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je danas da je 115 ukrajinskih boraca vraćeno u zemlji i rekao da se radi o pripadnicima nacionalne garde, oružanih snaga, ratne mornarice i nacionalne službe graničara.

Razmjena je ostvarena, kao i brojne prethodne, uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su poručili da su "pouzdan posrednik koji podržava diplomatiju za rješenje krize između dvije zemlje".

Ministarstvo spoljnih poslova Emirata obećalo je u saopštenju da će nastaviti sve napore i inicijative čiji cilj je nalaženje mirnog rješenja i da vidi u deeskalaciji jedini način da se riješi sukob.

Iznenadna ukrajinska ofanziva pokrenuta 6. avgusta u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk zatekla je Moskvu, a Kijev se hvalio da je zarobio "stotine" ruskih vojnika.

Prema ruskim medijima, ti zatvorenici su uglavnom vojni obveznici i graničari. Ruski vojni obveznici se ne bore u Ukrajini, ali obavljaju jednogodišnji obavezni vojni rok na nacionalnoj teritorji i uglavnom nemaju nikakvo pravo vojno iskustvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније