Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta/AP ]

24. 08. 2024. 17:08 >> 17:08
Čitaj mi:

TROPSKA OLUJA

Havaji u opasnosti od tropske oluje, obilnih kiša i jakog vjetra

Tropska oluja Hone približava se južnom dijelu Havaja donoseći snažne udare vjetra sa obilnim kišama i poplavama tokom vikenda.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na tropsku oluju za okrug Havaji, koji obuhvata cijelo Veliko ostrvo i upozorenje crvenom zastavom za zavjetrinu svih ostrva u arhipelagu.

Hone, što na havajskom znači „slatko i meko“, jutros rano imao je brzinu vjetra od 105 kilometara na čas. Vjerovatno će ojačati u uragan kategorije 1 dok prolazi blizu, ili južno od Velikog ostrva tokom noći na nedjelju, prema Nacionalnom centru za uragane u Majamiju.

Turistička uprava Havaja poručila je putnicima da je i dalje bezbjedno doći na ostrva, ali je preporučila ljudima da odlože aktivnosti na otvorenom.

U istočnim i jugoistočnim djelovima Velikog ostrva moglo bi da padne od 11 do 25 centimetara kiše. Ostrvo bi moglo da bude pogođeno vjetrovima od gotovo 32 do 64 kilometra na čas.

Suv vazduh sjeverno od oluje danas će proširiti sušnu klimu širom arhipelaga i, u kombinaciji sa jakim vjetrovima, mogao bi da poveća rizik od požara. Veći dio te američke savezne države i inače je suv preko mjere, ili je u stanju suše, prema podacima američkog Monitoringa suše.

Dvije državne elektroenergetske kompanije, Havajan Elektrik i Kauai Island Utiliti Koperative, saopštile su da će ovog vikenda pratiti uslove i biti spremne da isključe struju ako bude potrebno, kako bi se smanjila opasnost da oštećeni dalekovodi izazovu požar.

Iza uragana Hone, Tihim okeano ka zapadu kreće se i uragan Gilma, kategorije 2, ali se očekuje da će oslabiti u hladnijim vodama jer će narednih dana nailaziti na suvi vazduh, a predviđa se da će do srijede postati tropska depresija. Gilma može donijeti kišu na Havaje, ali nije jasno koliko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније