Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

23. 08. 2024. 08:27 >> 08:27
Čitaj mi:

Koje su ključne poruke

Kamala Haris prihvatila nominaciju i održala svoj dosad najvažniji govor

Potpredsjednica Demokratske stranke Kamala Haris u četvrtak je održala najznačajniji govor u svom životu, na posljednjoj večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Čikagu, tokom kojeg je i zvanično prihvatila svoju nominaciju za demokratsku predsjedničku kandidatkinju.

Kamala Haris zvanično je u četvrtak prihvatila nominaciju svoje stranke za predsjednicu uz poziv na okončanje rata u Gazi i borbu protiv tiranije širom svijeta, povlačeći oštar kontrast s republikancem Donaldom Trampom.

“U trajnoj borbi između demokratije i tiranije, znam gdje sam i znam gdje pripadaju Sjedinjene Države”, poručila je Haris milionima Amerikanaca, optuživši Trampa da se dodvorava diktatorima, dok ulaze u posljednjih 11 nedjelja kampanje.

U posljednjoj i najočekivanijoj večeri Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Čikagu, navela je niz suprotnosti s Trampom, optuživši ga da se ne bori za srednju klasu, da planira da podigne porez svojim predlozima carina i da je pokrenuo kraj ustavnog prava na pobačaj svojim izborom za vrhovnog predsjednika SAD.

U naslovnom govoru usmjerenom na jedinstvo i težnje radničke klase, Haris je obećala da će zemlju voditi “za sve Amerikance” i stvoriti “ekonomiju mogućnosti”.

“Umjesto Trampovog povećanja poreza donijećemo smanjenje poreza za srednju klasu od čega će imati koristi više od 100 miliona Amerikanaca”, istakla je u svom govoru, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Prošle nedjelje je iznijela predloge za smanjenje poreza za većinu Amerikanaca, zabranu povećanja cijena trgovcima mješovitom robom i izgradnju pristupačnijih stanova, ali njen program bi mogao naići na otpor i korporacija i američkog Kongresa, koji je odbacio slične predloge kada su došli od demokratskog američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Nakon višednevnih protesta palestinskih pristalica koji su bili razočarani što nisu dobili mjesto za govor na konvenciji, Haris je obećala da će osigurati Izrael, vratiti taoce kući iz Gaze i okončati rat u palestinskoj enklavi.

“Sada je vrijeme da se postigne dogovor o taocima i prekidu vatre”, rekla je uz odobravanje pristalica, “uvijek ću se zalagati za pravo Izraela da se brani i uvijek ću osigurati da Izrael ima sposobnost da se brani.”

“Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih 10 mjeseci je poražavajuće. Toliko izgubljenih nevinih života, očajni gladni ljudi koji uvijek iznova beže u potrazi za sigurnošću. Razmjeri patnje su strašni”, poručila je.

“Predsjednik Bajden i ja radimo na okončanju ovog rata tako da Izrael bude siguran, da taoci budu oslobođeni, da patnja u Gazi prestane i da palestinski narod može ostvariti svoje pravo na dostojanstvo, sigurnost, slobodu i samoopredeljenje.”

Istakla je i nedavnu presudu Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu i rizicima koji bi se pojavili ako bi Tramp ponovno došao na vlast.

“Zamislite samo Donalda Trampa bez zaštitnih ograda”, rekla je Haris, koja se kao demokratski kandidat pojavila prije nešto više od mjesec dana: Ako uspije, ući će u istoriju kao prva žena izabrana za predsjednika SAD.

Izbore 5. novembra Kamala Haris je opisala kao “dragocjenu, kratkotrajnu priliku da se prevaziđe gorčina, cinizam i bitke iz prošlosti” i priliku da se zacrta novi put naprijed.

U međuvremenu, republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp kritikovao je njen govor, na društvenim mrežama pisao poruke poput “Zašto nije učinila nešto po pitanju stvari na koje se žali?”, “Ona se zalaže za nesposobnost i slabost – Našoj zemlji se smiju u cijelom svijetu! ” i “Nikada je neće poštovati tirani svijeta!”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније