Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/M.L.B.

23. 08. 2024. 13:06 >> 13:06
1
Čitaj mi:

BANKA HRANE

Nepošteno govoriti o brizi za standard, a zaboraviti najugroženije

Obrazovanje je jedan od najefikasnijih načina da se spriječi prenošenje siromaštva sa generacije na generaciju, poručili su iz Banke hrane, navodeći da nije pošteno govoriti o brizi za standard građana, a zaboraviti one koji su najugroženiji.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su povodom početka školske godine i, kako su naveli, nedovoljne brige nadležnih za djecu čije obrazovanje se dovodi u pitanje, posebno kada dolaze iz socijalno ugroženih porodica, ukazali na probleme sa kojima se djeca i roditelji u Crnoj Gori suočavaju.

Oni su rekli da se partijski funkcioneri hvale da su učinili “čudo” što osnovci imaju besplatne knjige.

“Znaju li oni da je to samo jedno od prava koje učenicima pripada, posebno socijalno ugroženima, u državama Evropske unije (EU) na koje se ugledamo", upitali su iz Banke hrane.

Oni su naveli da djeca nijesu dobila pribor za školu i tehnička pomagala, koja su postala nužnost u obrazovanju.

"Nemaju naša djeca u školi ni užinu, što je takođe standard u državama EU. Biti gladan u školi znači imati lošije rezultate u nastavi, što za posljedicu ima napuštanje daljeg školovanja i nastavljanje lanca siromaštva porodice", kaže se u saopštenju.

Banka hrane, kako su rekli, duže od decenije bezuspješno pokušava da uvjeri nosioce vlasti u važnost uvođenja jednog besplatnog obroka u školi.

Oni su naveli da socijalno ugrožena djeca nemaju adekvatnu obuću i odjeću za školu.

"To je briga njihovih roditelja, humanih pojedinaca i NVO, ali nije onih koji primaju platu da pomažu onima koji ne mogu pomoći sebi", kaže se u saopštenju.

Iz Banke hrane su istakli da je obrazovanje jedan od najefikasnijih načina da se spriječi prenošenje siromaštva sa generacije na generaciju.

To je, kako su istakli, i način dugoročnog smanjenja siromaštva.

"Populizam je prevagnuo nad stvarnom brigom za one koji nemaju. Govoriti o brizi za standard građana, a zaboraviti one koji su najugroženiji je nepošteno", kazali su iz Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније