Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Branka Mićunović, TVCG

16. 10. 2024. 19:52 >> 19:52

obilježava se svjetski dan hrane

Crna Gora nema strategiju kojom bi se smanjilo bacanje hrane

Svjetski dan hrane obilježava se pod sloganom „Pravo na hranu – za bolji život i bolju budućnost”. Svijet ga dočekuje u paradoksu – s jedne strane milijarde gladnih, a s druge milijarde gojaznih. Ni Crna Gora nema strategiju kojom bi se smanjilo bacanje hrane.

Pravo na hranu, pravo je svakog čovjeka na planeti. Količina ispravne hrane koja završi kao otpad bila bi dovoljna da nahrani sve gladne. U Crnoj Gori godišnje se baci oko 50.000 tona hrane.

"Nažalost, to je hrana koja bi mogla da bude iskorišćena za ljudsku upotrebu, ako ne onda za ishranu životinja, a ako ne i za to onda za kompostiranje", kaže Marina Medojević iz Banke hrane. 

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) ističu da je Crna Gora pri samom vrhu zemalja koja u stvari mnogo hrane baca.

"Količina hrane koja se izgubi tokom i proizvodnje i kroz restorane, kroz skladištenje pa i kroz svaki pojedinac negdje ogromne količine hrane baci", kaže Enisa Kujundžić iz IJZ-a.

Od pojedinca kreće promjena, ali malo je onih koji se odgovorno ponašaju, kazali su nam građani.

Da je država prva i jedina koja treba da se bavi tim problemom smatraju iz Banke hrane.

"Apel državi da prosto na više načina utiče i svojim mjerama, kakve su, na primjer, i mjere smanjenja, odnosno, ukidanja PDV-a na donaciju hrane. Mi nemamo ni socijalne prodavice u kojima bismo se recimo sakupljale sve one namirnice koji su isto pred istek roka trajanja/ili na kraju krajeva one donacije i društveno-odgovornih kompanija i humanih pojedinaca koji bi željeli da na taj način, donirajući osnovne životne namirnice i hranska sredstva, pomognu ljudima u stanju socijalne potrebe", kaže Medojević. 

Hrana mora biti dostupna svima i u skladu s preporukama struke, istraživanja su pokazala da je oko 40% djece u Crnoj Gori gojazno.

"Gojazni to je u stvari ta skrivena glad. To je taj paradoks gdje imamo gojaznu osobu koja je mikronutritivno siromašna", kaže Kujundžić. 

Ove godine pored ukazivanja na značaj pravilne ishrane acenat je i na pozicanju svijesti o pravilnom i ekonomičnom odlaganju hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније