Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

23. 08. 2024. 15:22 >> 16:32
2
Čitaj mi:

Kopman- Spajić

Zatvaranje svih poglavlja može biti realizovano 2026. godine

Zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja može biti realizovano 2026. godine, ocijenjeno je u razgovoru delegacija crnogorske Vlade i Evropske komisije (EK), zaključeno je u razgovoru generalnog direktora za susjedstvo i pregovore o proširenju Herta Jan Kopmana i predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića.

Jedan od mehanizama za dostizanje evropskih standarda u tom smislu, predstavlja i Reformska agenda za čiju realizaciju, kako je ocijenjeno od strane predstavnika Evropske komisije, nema nikakvih prepreka.

“Sada je fokus na ispunjavanju zacrtanih ciljeva. Želimo da vidimo vaš uspjeh u realizaciji Reformske agende i tu smo da vas podržimo”, poručio je generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Hert Jan Kopman.

Generalni direktor je takođe kazao da pregovori imaju transformativnu komponentu, te da kredibilitet samog pregovaračkog procesa zavisi od isporučenih rezultata. Kopman se osvrnuo na dobijanje IBAR-a istakavši da je to “kapitalno dostignuće Vlade Crne Gore koje je postavilo dobre temelje za efikasnu realizaciju integracione agende”.

Spajić je kazao da je članstvo u Evropskoj uniji nacionalni prioritet i osvrnuo se na aktuelne političke prilike koje, kako je istakao, garantuju stabilnost i efikasno sprovođenje preuzetih obaveza.

“Posvećeni smo obavezama iz evropske agende i na tom putu ne očekujemo usluge i ustupke, jer smatramo da možemo doprinijeti Uniji i biti most za ostale zemlje kandidate” poručio je Spajić.

Na sastanku je dogovorena dinamika dalje saradnje i razmjene informacija u cilju efikasnijeg ispunjavanja preuzetih obaveza.

Sastancima su prisustvovali potpredsjednik vlade dr Filip Ivanović i ministri Maida Gorčević i Bojan Božović.

Generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Hert Jan Kopman saopštio je da je sa  predstavnicima Vlade razgovarao o dva ključna pitanja.

"Prvo, juče smo razgovarali o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, a naročito o Reformskoj agendi Crne Gore koja predviđa veoma ambiciozan plan ekonomskih reformi za naredne godine, sve do kraja 2027.", kaže se u saopštenju, 

Dodaju da su stava  da ovaj Plan rasta zaista može da podstakne rast u Crnoj Gori.

"Smatramo da na bazi njega zemlja može da udvostruči svoju ekonomiju u narednoj deceniji, i da će to imati transformativnu ulogu. Ustvari, dovešće Crnu Goru do pozicije današnjeg prosjeka u EU državama članicama. Čine ga veoma značajne reforme u oblasti poslovnog ambijenta, vladavine prava, snaženja investicija a prati ga i veoma ambiciozna Investiciona strategija. Mi ćemo ga u značajnoj mjeri finansijski podržati", kaže se u saopštenju.

Dodaje da su danas imali veoma obećavajući, podsticajan razgovor o pristupnom procesu zemlje.

"Nakon još svježeg uspjeha ostvarenja IBAR-a, Vlada i Komisija su usaglasile kako da strukturišu dalje aktivnosti i smatram da smo došli do veoma operativnog plana za njihovu realizaciju u narednih nekoliko godina. Prošlo je 15 godina otkad je posljednja država članica pristupila, i moram reći da je Crna Gora izvjesno predvodnica, te da na osnovu ambicije kojoj smo danas svjedočili, uvjereni smo da možemo ostvariti ogroman uspjeh u narednim mjesecima i godinama. To će takođe voditi ka transformaciji", istakao je on. 

Snatra da će Plan rasta, koji za rezultat imati i Investicionu konferenciju naredne godine.

"Na kojoj se nadamo da će važni sporazumi biti potpisani, jer će investitori biti zainteresovani da dođu u Crnu Goru ako se ove reforme zaista sprovedu. Dakle, Plan rasta, investicije na jednoj strani i proces pristupanja na drugoj strani, imaće transformativni značaj za državu i dozvolite  da budem veoma  jasan – biće od ogromne koristi za EU, kako zemlja bude napredovala na putu ka EU. Imali smo veoma produktivan i operativan niz sastanaka tokom ova dva dana. Vladu su predstavljali predsjednik Vlade, ministarka evoropskih poslova, potpredsjednik Vlade i mnogi drugi visoki funkcioneri, uključujući ministra pravde. Taj nivo posvećenosti je veoma važan; prekinuli smo odmore da bismo održali ove sastanke i imamo plan za naredne mjesece i godine, tako da su ovo bila dva izuzetno produktivna i podsticajna dana. Zahvaljujem", zaključio je Kopman.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније