Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

23. 08. 2024. 16:02 >> 16:29
Čitaj mi:

SZO UPOZORIO

Prvi slučaj dječije paralize u Gazi, oboljela beba

U Pojasu Gaze zabilježen je prvi slučaj dečije paralize tipa dva za posljednjih 25 godina, a oboljela je 10-mjesečna beba, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz SZO su apelovali na hitnu vakcinaciju svih beba protiv te bolesti u palestinskoj enklavi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus naveo je u saopštenju da je kod 10-mjesečne bebe paraliza zahvatila donji dio lijeve noge i da se trenutno nalazi u stabilnom stanju.

SZO je objavila da bi dve runde vakcinacije protiv dječje paralize u Pojasu Gaze trebalo da počnu krajem ovog mjeseca i u septembru, prenio je Rojters.

Poliomijelitis tipa dva javlja se u oblastima sa niskim stopama vakcinacije protiv dječije paralize.

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su na humanitarnu pauzu u sukobima između Izraela i Hamasa u trajanju od sedam dana da bi se obavila vakcinacija protiv dječije paralize u Pojasu Gaze.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Filip Lazarini upozorio je danas u objavi na platformi X da odlaganje humanitarne pauze u sukobu povećava rizik od širenja dječije paralize.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, prvo je prijavilo slučaj poliomijelitisa kod nevakcinisane 10-mjesečne bebe prije nedjelju dana u gradu Deir Al-Balah u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Hamas je 16. avgusta podržao zahtjev UN za sedmodnevnu pauzu u borbi radi vakcinaciju djece u Pojasu Gaze protiv dječije paralize, izjavio je danas zvaničnik političkog biroa Hamasa Izat al-Rišk.

Izrael je saopštio da ce olakšati transfer vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu za oko milion djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније