Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

22. 08. 2024. 09:12 >> 09:12
Čitaj mi:

francuska

Dvanaestogodišnjak proglašen krivim jer je stao u odbranu terorizam

Dvanaestogodišnji dječak proglašen je krivim jer je na internetu stao u odbranu terorizma, saopštio je danas Pol-Eduar Lalua, državni tužilac iz grada Monbelijara na istoku Francuske.

Aktivnosti na internetu ovog dječaka, koji je snimio više od 1.700 video-snimaka propagande ili scena masakra, privukle su pažnju francuskih vlasti, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Od decembra 2023. godine, dječak je objavio na internetu više od 1.700 video-snimaka propagande ili scena masakra koji su počinili džihadisti i dijelio ih je putem nekoliko šifrovanih aplikacija za komunikaciju, rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Tokom gotovo četvoročasovnog zatvorenog saslušanja pred sudijom za maloljetnike, dječak je priznao da se zainteresovao za islam, a zatim je pristupio portalima za otvorene diskusije Discord-a i Telegram-a.

„Bio je u mogućnosti da učestvuje u diskusijama o radikalnom islamizmu i više puta nam je objasnio da je bio regrutovan“, precizirao je tužilac, koji je početkom jula najavio otvaranje postupka protiv dječaka.

S obzirom na njegove godine, dječak koji živi u francuskom gradu Sošou, tada nije mogao biti stavljen pod sudski nadzor, ali podložan je privremenim pravnim mjerama, prije izricanja krivične sankcije koja će biti izrečena za sedam mjeseci, precizirao je tužilac Lalua.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније