Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

24. 08. 2024. 14:28 >> 14:30
Čitaj mi:

NOVI DIREKTOR ZA PORTAL

Drakić: Uraditi reviziju najvažnijih slučajeva u ASK-u

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Dušan Drakić, saopštio je da je potrebno da se izvrši revizija postupanja u najvažnijim slučajevima koji opterećuju javnost već duže vrijeme i da se otvore brojna pitanja i postupci koji su bili stavljeni sa strane od strane bivšeg menadžmenta. Za Portal RTCG je istakao da se prioriteti rada te institucije, prije svega, odnose na izradu strategije razvoja i kadrovskih kapaciteta, te jačanje unutrašnje organizacije.

"Naravno, neophodno je uraditi reviziju rada IT sistema ali posebno je bitno povratiti povjerenje i inicirati saradnju sa drugim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima i medjunarodnim partnerima. Akcenat više ne smije biti na tome da li ASK formalno ispunjava svoje nadležnosti, već da li proizvodi konkretne i jasno mjerljive rezultate", poručio je Drakić.

Pored tih ciljeva, čelnik ASK-a ističe da je bitno posebnu pažnju posvetiti svakodnevnim aktivnostima i obavezama, posebno kada je u pitanju izborna kampanja koja je u toku već neko vrijeme u više lokalnih samouprava.

"Potrebno je izmijeniti planove kontrole, organizovati tim za praćenje izborne kampanje i posebno, aktivnosti političkih subjekata i kontrolu troškova kampanje. Podsjećam da ćemo biti u izbornoj kampanji kada su u pitanju redovni izbori do juna naredne godine i da je u tom dijelu potrebno rješavati izazove u hodu", kazao je sagovornik Portala RTCG.

Dodaje da su Agencija i nadležne institucije u posjedu brojnih analiza, izvještaja i komentara na Zakon o sprječavanju korupcije i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koje je potrebno posebno prikupiti i analizirati.

"Mora se ozbiljno pristupiti izmjeni i unaprjeđenju ovih zakona", zaključuje Drakić, koji je juče izabran za v.d. direktora ASK-a.

Drakić radi u oblasti antikorupcije od 2007. godine, a kroz godine je učestvovao u izradi zakona i više strateških dokumenata.

Bio je dio radne grupe za pregovaračko poglavlje 23, šef i član crnogorske delegacije pri tijelu Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније