Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Peščanik.net/Slavoj Žižek ]

12. 08. 2024. 07:12 >> 07:12
Čitaj mi:

STAV

Poruka iz Pariza

Ovog ljeta dva velika kulturna događaja – ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i premijera filma Deadpool & Volverine – priredila su nam blještavi spektakl zasićen ironijom. Ali to je otprilike sve što im je zajedničko. U njihovim razlikama otkrićemo značaj krajnje dvosmislene prirode savremene ironije.

Piše: Slavoj Žižek

Ironična distanca prema preovlađujućem društvenom poretku često se javlja kao slabo prikriveni konformizam. Kako kaže kritičarka filma Deadpool & Volverine, najnovijeg nastavka naizgled beskrajnog ciklusa Marvelovih superherojskih blokbastera, taj film „može biti istovremeno odvratan i urnebesan… ali je i traljav, sa puno ponavljanja i jeftinih scena, i previše se oslanja na meme i interne šale strip fanova.“

Savršen opis kako ideologija danas funkcioniše. Pošto njenu suštinsku poruku više niko ne shvata ozbiljno, ideologija nudi samoreferentne, multiverzumske doskočice i servilne komentare koji razbijaju četvrti zid. Zahvaljujući tom istom pristupu – ironija u službi statusa quo – javnost je u stanju da trpi sve luđi i nasilniji svijet.

Međutim, reditelj ceremonije otvaranja Olimpijade, Toma Žoli, podsjeća nas da na raspolaganju imamo i drugačiji manir ironije. Mada je vjerno poštovao pravila Olimpijske povelje u predstavljanju grada domaćina i francuske kulture, naširoko je kritikovan. Ne računajući katolike, koji su prikaz svečanosti Bahanalija pogrešno razumjeli kao ismijevanje Tajne večere, negativne reakcije sažeo je mađarski premijer Viktor Orban:

„Zapadnjaci vjeruju da nacionalne države više ne postoje. Oni poriču zajedničku kulturu i na njoj zasnovan javni moral. Morala nema i to ste mogli i da vidite ako ste juče gledali otvaranje Olimpijskih igara.“

To nam govori koliko su značajni ulozi. Za Orbana, ceremonija je označila duhovno samoubistvo Evrope, dok je za Žolija (i, nadam se, mnoge od nas) bila rijetka manifestacija istinskog evropskog kulturnog nasljeđa. Svijet je dobio priliku da okusi zemlju Dekarta, utemeljitelja moderne filozofije, čija je radikalna sumnja bila zasnovana na univerzalnoj – a samim tim i „multikulturalnoj“ – perspektivi. On je razumio da vlastite tradicije nisu ništa bolje od navodno „ekscentričnih“ tuđih tradicija:

„… još u gimnaziji [sam] naučio da je nemoguće zamisliti išta što bi bilo čudnovatije i išta što bi bilo manje vjerovatno što već neko od filozofa nije rekao; a od toga vremena, putujući, uvidio sam da oni, čija su osjećanja oštro suprotna našim, nisu zato varvari niti divljaci već da mnogi isto toliko, pa i više od nas koriste um svoj.“

Samo relativizacijom partikularnosti možemo stići do autentične univerzalističke pozicije. Kantovskim jezikom rečeno, grčevito držanje za naše etničko porijeklo vodi nas u privatnu upotrebu uma, gdje smo ograničeni kontingentnim dogmatskim pretpostavkama. U svom eseju „Šta je prosvećenost“, Kant ovu nezrelu, privatnu upotrebu uma suprotstavlja javnoj, objektivnijoj. Privatna odražava i služi samo vlastitoj državi, religiji i institucijama, dok javna upotreba um zahtjeva od čovjeka da zauzme transnacionalnu poziciju.

Univerzalni um je ono što smo vidjeli na ceremoniji otvaranja: rijedak pogled na emancipatorsko jezgro moderne Evrope. Da, prizori su bili francuski i pariski; ali samoreferencijalne doskočice su jasno pokazale da to nije bila privatna upotreba uma. Žoli je maestralno ostvario ironičnu distancu od svakog „privatnog” institucionalnog okvira, uključujući i onaj francuske države.

Konzervativci naprosto nisu u pravu kada osuđuju ceremoniju kao prikaz LGBTQ+ ideologije i politički korektne uniformnosti. Naravno, bilo je implicitne kritike konzervativnog nacionalizma; ali po svom sadržaju i stilu, ceremonija je bila još više usmjerena protiv tvrdog politički korektnog moralisanja – ili „probuđenosti“. Umjesto da brinemo o raznolikosti i inkluziji po standardnom režimu političke korektnosti (koji isključuje svakog ko se ne slaže sa određenim pojmom inkluzije), predstava je obuhvatila sve. Giljotinirana glava Marije Antoanete koja pjeva, naspram Mona Lize koja pluta Senom i razdraganih bahanalija polugolih tijela. Radnici koji obnavljaju Notr Dam plesali su na poslu, a šou se umjesto na stadionu, odvijao po čitavom gradu, otvorenom za svijet.

Takav jedan ironičan i opscen spektakl nema ništa sa sterilnom političkom korektnošću lišenom humora. Ceremonija nije samo predstavila Evropu u njenom najboljem izdanju; podsjetila je svijet da je samo u Evropi takva ceremonija uopšte moguća. Bila je globalna, multikulturalna i sve što ide uz to, ali poruka je poslata iz francuske prijestonice, najboljeg grada na svijetu. Bila je to poruka nade u svijet velike raznolikosti, u kom nema mjesta za rat i mržnju.

Uporedite to sa vizijom koju nudi ruski desničarski politički filozof Aleksandar Dugin u nedavnom razgovoru sa brazilskim novinarom Pepe Eskobarom. Za Dugina je Evropa sada nebitna, trula bašta ograđena visokim zidom. Jedini preostali izbor je između američke globalističke duboke države i miroljubivog novog svjetskog poretka suverenih država. Bio bi miroljubiv, sugeriše Dugin, jer bi Rusija raspodijelila nuklearno oružje svim zemljama u razvoju, tako da princip sigurnog uzajamnog uništenja važi svuda.

Tako će se, prema Duginu, na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD – gdje se nadmeću američka duboka država i Donald Tramp – odlučivati o sudbini čovječanstva. Ako Tramp pobijedi, deeskalacija je moguća; ako pobijedi demokrata, smatra Dugin, idemo ka globalnom ratu i kraju čovječanstva.

Postavljena nasuprot onome što misle ljudi poput Orbana i Dugina, Žolijeva poruka je duboko etička i konzervativnim nacionalistima govori: Pažljivo pogledajte ceremoniju još jednom i stidite se onoga što ste.

(Autor je filozof)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније