Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

21. 08. 2024. 16:53 >> 16:53
Čitaj mi:

nakon dugog predomišljanja

Ukrajina se pridružila Međunarodnom krivičnom sudu

Poslije više godina predomišljanja i uprkos protivljenju vojske ukrajinski Parlament danas je izglasao da se Ukrajina pridruži Međunarodnom krivičnom sudu u nadi da će se tako kazniti Rusija za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini, javilo je više poslanika.

To pitanje je vrlo osjetljivo u Ukrajini i mnogi strahuju da oružane snage koje se bore protiv ruske vojske ne budu takođe na meti MKS-a, čija misija je da se sudski gone počinioci genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i agresije.

Šef ukrajinske diplomaije Dmitro Kuleba pozdravio je "istorijsku odluku".

"To je bio dug put pun izazova, mitova i strahova. Ni jedan od njih nije tačan i na kraju danas smo tu", rekao je on preko mreže X.

Ukupno 281 poslanik glasao je za to da se ratifikuje Statut iz Rima, osnivački ugovor Međunarodnog krivičnog suda, a potrebni minimum bio je 226 poslanika, i da tako Ukrajina postane 125. članica te instituije, objavilo je više poslanika preko društvenih mreža.

Ta odluka otvoriće najveće mogućnosti da se kazne Rusi i ojačati izolaciju Rusije, napisala je na Fejsbuku poslanica predsjedničke stranke Jevgenija Kravčuk.

Prema njoj Ukrajina se pozvala na član 124 Rimskog statuta koji omogućuje da se tokom sedam godina izuzme svaki Ukrajinac, civil kao i vojnik iz svakog gonjenja za ratne zločine od strane MKS-a.

Ratifikacija tog dokumenta koji je Parlamentu podnio predsjednik Volodimir Zelenski, deo je obaveza koje je Kijev preuzeo pred Evropskom unijom, dodala je poslanica i rekla da je to potrebna mjera koja je u potpunosti opravdana i sigurna.

Glasanjem u parlamentu prethodili su teški razgovori, rekla je jedna opoziciona poslanica Irina Geraščenko, koja kao i njena stranka Evropska solidarnost nije podržala taj tekst.

"Vojnici su tražili da se rtifikacija odloži do kraja ratnog stanja", dodala je ona preko Telegrama, i rekla da niko nije objasnio šta se dešava kada prođe sedam godina izuzeća po članu 124.

Poslije početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022, MKS već je izdao naloge za hapšenje za ruskog predsjednika Vladimira Putina i više drugih visokih ruskih vojnih i civilinih zvaničnika za naovdne zločine počinjene u Ukrajini.

Kijev "već radi " sa tim sudom da garantuje globalnu odgovoronst za sve ruske zločine u Ukrajini, rekao je ministar Kuleba, i dodao da će taj rad od sada biti efikasniji.

Ukrajina je u ratu deset godina, 2014. godine Rusija je prvo pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i pokrenula neprijateljstva na istoku zemlje, pre nego što je počela veliku invaziju u februaru 2022. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније