Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

20. 08. 2024. 13:55 >> 13:55
Čitaj mi:

Izraelska vojska izvukla tijela šest talaca iz Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je izvukla tijela šest talaca, koji su bili zaroblljeni u Hamasovom napadu 7. oktobra prošle godine kada je započeo rat u Gazi.

To se dešava u trenutku kada Sjedinjene Države, Egipat i Katar pokušavaju da posreduju u sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji bi omogućio oslobađanje desetina talaca koje ta militantna grupa drži.

Vojska je u saopštenju navela da su tijela pronađena tokom noći u operaciji u južnoj Gazi.

Pet talaca bili su bili stariji od 50 godina, a trojica su imala članove porodice koji su pušteni tokom jednonedjeljnog primirja u novembru.

Premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je uložene napore i rekao da „izraelska srca bole zbog užasnog gubitka“.

"Izrael će nastaviti da čini sve napore da vrati sve naše taoce, i žive i mrtve“, naveo je on u saopštenju.

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 110 talaca zarobljenih u napadu 7. oktobra. Izraelske vlasti procjenjuju da je oko trećina njih mrtva.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, koji je u svojoj devetoj posjeti regionu od početka rata, rekao je u ponedjeljak da je Netanijahu prihvatio predlog da se "premoste praznine" u pregovorima o prekidu vatre i pozvao Hamas da učini isto.

Hamas je optužio Sjedinjene Države da prihvataju izraelske zahtjeve i pokušavaju da ih nametnu toj militantnoj grupi.

Militanti predvođeni Hamasom probili su odbranu Izraela 7. oktobra i na jugu države, ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 250 ljudi uzeli su za taoce. Preko 100 talaca je oslobođeno u zamjenu za Palestince zatočene u Izraelu tokom jednonedjeljnog primirja prošle godine

U izraelskoj odmazdi ubijeno je preko 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne navodi koliko je militanata poginulo. Vazdušne i kopnene operacije izazvale su široko rasprostranjena razaranja i primorale ogromnu većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze da napusti svoje domove.

Posrednici su pokušavali da finaliziraju predlog za proces u tri faze u kojem bi Hamas oslobodio sve taoce u zamjenu za oslobađanje još palestinskih zatvorenika, izraelsko povlačenje sa teritorije i trajno primirje. Ali izgleda da i dalje postoje velike praznine između dvije strane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније