Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

14. 08. 2024. 22:39 >> 22:39
Čitaj mi:

Njemačka vojna baza bila je zatvorena

Sumnja na sabotažu, otkrivena rupa u ogradi blizu skladišta vode za piće

Njemačka vojna baza bila je zatvorena na nekoliko sati 14. avgusta, pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu, manje od 24 sata nakon što je u vazdušna bazi NATO u toj zemlji bio zabilježen pokušaj upada, saopštili su zvaničnici.

Baza Bundesvera u Keln-Vanu zatvorena je zbog "sumnje na pokušaj upada i sumnje na sabotažu", rekao je portparol ministarstva odbrane pukovnik Arne Kolac novinarima u Berlinu.

Otkrivena je rupa u ogradi u blizini skladišta vode za piće, saopštila je teritorijalna komanda vojske na društvenoj mreži Iks.

Počinioci nisu pronađeni, a voda na lokalitetu se provjerava iz predostrožnosti. Baza je ponovo otvorena kasnije tokom dana, dodaje se.

List "Špigl" objavio da je vojnicima i civilima u bazi Bundesvera savjetovano da ne piju vodu iz česme zbog zabrinutosti da bi vodosnabdijevanje "moglo biti kontaminirano".

U bazi Keln-Van, koja se nalazi u blizini aerodroma Keln-Bon na zapadu zemlje, nalazi se nekoliko vojnih i civilnih objekata njemačkih oružanih snaga, kao i avioni koje koriste kancelar Olaf Šolc i njegovi ministri za putovanja u vladi.

Baza je takođe važno čvorište za vojnu podršku Ukrajini. Ukrajinski vojnici odatle redovno lete kući, preko Poljske, nakon obuke u Nemačkoj, dodao je "Špigl".

Pojačano obezbjeđenje

U međuvremenu, baza NATO u gradu Gajlenkirhenu na zapadu Njemačke suočila se sa pokušajem upada 13. avgusta uveče, navodi se u saopštenju vojne alijanse.

Jedna osoba je pokušala da uđe u bazu, ali je zaustavljena i otjerana, rekao je portparol, dodajući da je nakon toga obavljeno "rutinsko" čišćenje lokacije i ljudi tamo. Policija istražuje incident.

Nakon zatvaranja baze Keln-Van, na toj lokaciji NATO je takođe povećan nivo bezbjednosti, a sprovedene su rutinske provjere snabdijevanja vodom, ali je saopšteno da nema zabrinutosti za bezbjednost vodosnabdijevanja.

Baza nije zatvorena i nastavila je da radi punim kapacitetom, rekao je portparol.

Vazduhoplovna baza je dom NATO izviđačkih aviona AVACS.

Markus Faber, njemački poslanik iz liberalne stranke FDP i predsjednik parlamentarnog odbora za odbranu, rekao je za list Bild da se, s obzirom da su se dva incidenta dogodila blizu, "može pretpostaviti da neprijateljski akter želi da pokaže svoje sabotažne vještine".

Njemačka, ključni saveznik Kijeva, bila je u stanju pripravnosti zbog sabotaže i napada na vojne objekte u zemlji nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Istražitelji su u aprilu uhapsili dvojicu njemačko-ruskih muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali napade u Njemačkoj, uključujući objekte američke vojske, s ciljem da podriju vojnu podršku Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније