Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milorad Filipović, Radio CG

14. 08. 2024. 12:58 >> 13:02

POJAČANA IZDAŠNOST IZBORIŠTA

Završena privremena brana na Morači, više vode za primorje

Ekipe Zaštite prostora Crne Gore, završile su juče izgradnju privremene brane u koritu rijeke Morače, u drugoj sanitarnoj zoni vodoizvorišta Bolje sestre. Riječ je o projektu koji ima cilj da poveća izdašnost tog vodoizvorišta na Skadarskom jezeru, iz kog se pitkom vodom snabdijeva cijelo crnogorsko primorje. Pozitivan uticaj brane na Morači, na nivo vode u izvorištu Bolje sestre, je već uočljiv, istakao je direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković, naglašavajući da su prema primorskim opštinama uputili 5. avgusta rekordnu količinu pitke vode, čak 804 litra u sekundi.

Gradnja privremene brane na Morači, visoke devet metara, započeta je 29. jula, a završena juče, 13. avgusta, rekao je inženjer iz Zaštite prostora Crne Gore Emin Husović.

"Radovi su izvedeni u skladu s glavnim projektom koji je revidovan od firme 'Nikom' iz Nikšića. Brana je izrađena od tri profila. Kameni profil u koji je ugrađeno oko 1.000 metara kubnih. Zatim je dodat profil od tampona, odnosno mješavine šljunka i zemlje. U kruni brane od jednog metra ugrađeno je oko 800 kubika tampona, dok je sa uzvodne strane brane izgrađen profil od zemlje koji štiti branu od vodopropusnosti i ugrađeno je oko 500 kubika zemlje", navodi Husović.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, ističe direktor Borislav Ivanković je i protekle godine u septembru finansirao izgradnju privremene ustave na Morači, u drugoj sanitarnoj zoni vodoizvorišta Bolje sestre. Eksperiment se pokazao kao uspješan, kada je riječ o povećanju izdašnosti tog vodoizvorišta na Skadarskom jezeru.

"Minimum vode izdašnosti na prelivnom pragu je bio avgusta 2022. 265 litara. Posljednji put kad smo mjerili izdašnost na prelivnom pragu izvorišta Bolje sestre bilo je nekih 583 litra. Možemo reći da ove godine pravovremenom akcijom izradom ovog nasipa, imamo za sada rekordne isporuke prema opštinama na crnogorskom primorju. Ugovorene količine u avgustu su nekih 590 litara prema opštinama na Crnogorskom primorju. Sa dodatnim količinama rekord je bio 5. avgusta 804 litra. To je nekih 36 odsto više u odnosu na ugovorene količine", istakao je Ivanković.

Regionalni vodovod, kaže Ivanković, realizovaće niz projekata kojima će crnogorskom primorju obezbijediti dodatne količine vode za piće.

"U planu je sistem izgradnje fiksnih brana. To bi finansirala Svjetska banka. Projekat bi koštao do tri miliona eura. Osim tog nasipa, da bi imali dovoljno količine vode prema Crnogorskom primorju, mi smo predvidjeli izgradnju mobilnog filterskog postrojenja kapaciteta 100 litara. Tender je završen, dobili smo saglasnost i imamo najbolje rangiranog ponuđača. Osim toga, ekonomskom studijom je predviđena izgradnja osam upojnih bunara u području Grbavaca. Sa tim projektom dobili bi nekih 350 do 400 litara. Znači, po jednom upojnom bunaru, prosjek nekih 50-ak litara", objašnjava Ivanković.

Kada se završe svi planirani projekti imali bi obezbijeđeno redovno stabilno vodosnabdijevanje primorskih opština u narednih 30-tak godina, očekuje direktor Regionalnog vodovoda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније