Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Jovana Georgievski - BBC novinarka  [ BBC ]

15. 08. 2024. 01:01   >>  04:21

Kurdski aktivista Edževit Piroglu napustio Srbiju

Posle brojnih pravnih peripetija, Piroglu je 7. avgusta uspeo da ode iz Srbije, kaže njegov advokat za BBC na srpskom.

Kurdski aktivista Edževit Piroglu, koji je proveo tri godine u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, napustio je Srbiju 7. avgusta, potvrdio je njegov advokat Milan Vuković za BBC na srpskom.

Piroglu je oslobođen 9. jula, a dobio je rok od od 30 dana da napusti Srbiju, ali je i dalje bio na crvenoj Interpolovoj poternici, zbog čega je postojao rizik da ponovo bude uhapšen ukoliko pređe granicu.

„Moj klijent je na sigurnom, ali zbog procedure prihvata u zemlji gde se nalazi ne mogu da dajem dodatne informacije u ovom trenutku", rekao je.

Piroglu je uhapšen u Srbiji 2021. godine, na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Turska, koja ga je optužila za terorizam i ratovanje na teritoriji strane države, dok je odbrana tvrdila da je slučaj politički motivisan.

Veći deo vremena u poslednje tri godine, Piroglu je proveo u ekstradicionom pritvoru u Srbiji, a dvaput je štrajkovao glađu po više od 100 dana.

Ranije istog dana Piroglu je otpušten iz Pančevačke bolnice, gde je bio hospitalizovan zbog narušenog zdravstvenog stanja štrajka glađu.

Viši sud u Beogradu je triput odlučio da Piroglu treba da bude izručen Turskoj, ali je Apelacioni sud svaki put obarao presudu.

U zimu 2024. godine, kada je Apelacioni sud doneo konačnu presudu protiv izručenja, Piroglu je pušten iz ekstradicionog pritvora, ali nije bio na slobodi.

Tada je prebačen u Prihvatilište za strance u Padinskoj Skeli, ustanovu pritvorskog karaktera.

U ponedeljak, 8. jula 2024. bilo je tačno 180 dana od kako je pritvoren, čime je istekao zakonski rok za boravak u Prihvatilištu za strance.

piroglu
BBC/Jovana Georgievski
Piroglu (sredina) sa advokatom Milanom Vukovićem (desno) i rođakom

Edževit je mlađi brat Muse Piroglua, političara kurdskog porekla i aktuelnog opozicionog poslanika Velike narodne skupštine Turske - najvišeg zakonodavnog tela u toj zemlji.

„U poslednje tri godine, nekoliko puta sam dolazio u Srbiju da posetim brata, prvo u zatvoru, a zatim i u bolnici", priča Musa Piroglu, koji se kreće uz pomoć invalidskih kolica.

„Najviše me porazila izolacija u koju je zapao, jer je već tri godine zatočen u zemlji čiji jezik ne govori", dodaje za BBC na srpskom.

Zašto Turska traži Edževita Piroglua?

Optužnica na osnovu koje je Turska još 2021. tražila izručenje, tereti Edževita Piroglua za pet krivičnih dela.

„Između ostalog, optužen je za terorizam, učešće u ratu u Siriji, kao i za neovlašćeno nošenje oružja", kaže advokat Vuković koji ga zastupa u ekstradicionom postupku.

„Za navode u optužnici nisu pruženi validni dokazi", ocenjuje on.

Kurdi, narod koji živi na teritoriji Turske, Sirije, Iraka i Irana, već decenijama teže da stvore nezavisnu državu Kurdistan, čemu se zvanična Ankara protivi.

Međutim, među Kurdima ne postoji jedinstvo - podeljeni su na brojne političke frakcije, koje turski političari često nazivaju „terorističkim" u javnom govoru.

Pojedine su međunarodno priznate kao veoma radikalne - američki Stejt department je još 1997. godine proglasio Kurdsku radničku partiju (PKK) za terorističku organizaciju.

U optužnici protiv Piroglua navodi se da je bio član PKK.

Međutim, njegovi branioci tvrde da to nije istina, već da je Piroglu zapravo predvodio Socijalističku demokratsku partiju (SDP), koja ni u Turskoj nikada nije proglašena za terorističku organizaciju.


Kurdi i rat u Siriji

Kada je 2011. godine izbio rat u Siriji, pojedini kurdski pokreti su u tome videli šansu za nezavisnost jednog dela teritorije na severu zemlje.

Rožava, sirijski grad blizu granice sa Turskom, postao je uporište levičarske kurdske Partije demokratske unije, vodeće partije sirijskih Kurda.

Njihova borba, koju pojedini opisuju kao revoluciju, 2013. godine je dovela do samoproglašene autonomije na severu Sirije, u regionu koji je poneo naziv Autonomna uprava Severne i Istočne Sirije, ili Zapadni Kurdistan.

Međutim, već 2014, Rožava se našla na udaru Islamske države - militantne grupe koja je te godine osvojila velike delove Sirije i Iraka.

Kao odgovor, međunarodna koalicija od 87 država, među njima Srbija i Turska, ujedinila se u borbi protiv Islamske države.

Rusija je krenula u sopstvenu borbu protiv radikalne militantne grupe.


Što se tiče optužbi za učešće u ratu na teritoriji strane države, pravni tim ne spori da je Edževit Piroglu boravio u Siriji, ali osporava dokazni materijal koji je priložen uz optužnicu.

„Priloženi su iskazi uhapšenih Kurda, koji su pod prinudom morali da svedoče", kaže advokat Vuković.

Musa Piroglu, koji od milošte brata naziva Edže, potvrđuje da je njegov mlađi brat boravio u Siriji.

„Bio je u Rožavi, gde su trajale borbe protiv džihadista, protiv Islamske države", priča o periodu posle 2016. godine.

„Moj brat je heroj, a ne terorista", kaže Piroglu.

Dodaje da su on i Edževit odrasli „u zajednici kurdskih Alavita", muslimanskoj grupaciji koja sledi učenja islamskih mistika.

„Naša porodica je već decenijama politički aktivna kroz socijalistički pokret.

„Godinama su turske vlasti progonile mnoge članove naše porodice - organizovali su racije i hapsili nas, a to ni mene nije zaobišlo", priča Musa Piroglu.

Marta 2019. godine, koalicija predvođena Amerikom je proglasila pobedu nad Islamskom državom.

Međutim, u Turskoj je to označilo početak obračuna sa političkim protivnicima, koje su vlasti optuživale za članstvo u terorističkim organizacijama.

U jesen 2019, u Turskoj su održani lokalni izbori, što je dodatno podgrevalo tenzije, pisao je tada spoljnopolitički magazin Forin polisi.

„Tako se na meti našao i Edževit, koji je već bio van zemlje", kaže Musa Piroglu.

Sledeći put, brata je video u ekstradicionom pritvoru u Beogradu.


Pogledajte video: Planirali su život u Srbiji, ali su morali da odu


Prethodna izručenja

Njegov brat je strahovao da do oslobađanja neće doći.

„Bojim se da ne postoji politička volja - da je tako, moj brat bi već bio slobodan čovek početkom ove godine, kada je Apelacioni sud pobio presudu.

„Takođe se bojim da srpske vlasti, uprkos odluci suda da ne bude izručen, traže način da ga indirektno predaju Turskoj, što bi predstavljalo kršenje i domaćih zakona, i međunarodnog prava - zato je ovaj slučaj važan", rekao je ranije Musa Piroglu za BBC.

Ministarstvo pravde nije odgovorilo na upit BBC novinara o perspektivi razrešenja slučaja Edževita Piroglua.

Proteklih godina, Srbija je već nekoliko puta izručila strane državljane, kršeći međunarodno pravo, o čemu je BBC već pisao.

Jedan od primera je Dževdet Ajaz, kurdski aktivista, izručen Turskoj decembra 2017. godine.

Turskim vlastima je predat na osnovu odluke srpskog suda, ali uprkos apelima Komiteta za sprečavanje torture Ujedinjenih nacija da se sa odlukom sačeka.

„Predsednik Aleksandar Vučić je hteo da učini svom prijatelju Erdoganu i isporučio je Ajaza", rekao je ranije analitičar Boško Jakšić za BBC na srpskom.

Zbog odluke vlasti da ga ipak izruče, Srbija je oglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN protiv mučenja i drugih svirepih, nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Komitet UN tada je naložio Srbiji da Ajazu „pruži obeštećenje" - za nematerijalnu štetu koja je posledica fizičke i psihičke patnje koja mu je prouzrokovana.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније