Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

14. 08. 2024. 21:32 >> 21:32

Vašington

Bijela kuća očekuje da se održe pregovori o prekidu vatre u Gazi

Bijela kuća očekuje da se pregovori o prekidu vatre u Gazi održe uprkos odluci Hamasa da im ne prisustvuje, rekla je novinarima danas sekretarka za štampu Bijele kuće, Karin Žan-Pjer.

Američki predsjednik Džo Bajden u utorak je kazao da cilj da se postigne mir u Gazi djeluje sve manje ostvarivo, uprkos intenzivnim naporima Bijele kuće i ključnih pregovarača Egipata i Katara da izvrše pritisak na Izrael i Hamas da postignu sporazum o prekidu vatre.

“Sve je teže”, rekao je Bajden u utorak, na pitanje da li dogovor o prekidu vatre i puštanju talaca djeluje sve dalje, prenosi Glas Amerike. Dok američka vojska raspoređuje dodatne snage na Bliskom istoku, Bajden i njegovi saradnici zalažu se za održavanje razgovora, kako je i planirano, sjutra u Dohi, uprkos tome što je Hamas, palestinska militantna grupa, rekla da neće učestvovati. Zvaničnik, obaviješten o razgovorima, rekao je da se ipak očekuje da će se posrednici naknadno konsultovati sa predstavnicima Hamasa.

Postizanje primirja je ključno da bi se spriječio očekivani napad Teherana na Izrael iz odmazde zbog nedavnog ubistva lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, na iranskom tlu. Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo ali se masovno vjeruje da je izvršio atentat na Hanijea. Bajden je rekao da očekuje da se Iran uzdrži od napada ako se dogovor postigne u narednih nekoliko dana.

Dok sukobi Izraela i Hamasa bjesne u Gazi, a pojačava se prekogranična vatra između Izraela i Hezbolaha u Libanu, mnogi strahuju da bi veći iranski napad pokrenuo širi konflikt na Bliskom istoku. Izrael je pristao da učestvuje u najnovijoj rundi pregovora u četvrtak. Međutim, Hamas je odbio, zahtjevajući umjesto toga ostvariv plan o primijeni predloga koji je već ranije prihvatio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније