Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

08. 08. 2024. 07:32 >> 07:32

kopnena ofanziva

U ruskoj oblasti Kursk proglašeno vanredno stanje zbog prekograničnog napada

Guverner ruske Kurske oblasti uz granicu s Ukrajinom izjavio je u srijedu da je vanredno stanje proglašeno drugog dana, kako izgleda, velike ukrajinske kopnene ofanzive za koju Rusija kaže da je izvedena uz podršku tenkova, oklopnih vozila i artiljerije.

"Da bih otklonio posljedice ulaska neprijateljskih snaga u region, donio sam odluku da uvedem vanredno stanje u Kurskoj oblasti od 7. avgusta", rekao je guverner Aleksej Smirnov na Telegramu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je optužio Kijev da ispaljuje rakete na civilne i stambene ciljeve u regionu, dok su ruski proratni blogeri izvijestili da su ukrajinske snage zauzele nekoliko sela dok su napredovale u ruskoj teritoriji, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Putin je govoreći tokom prenosa sjednice vlade 7. avgusta, rekao da je ukrajinska vojna operacija "još jedna provokacija velikih razmjera".

Načelnik Generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov, rekao je Putinu da su ruske snage zaustavile napredovanje do 1.000 ukrajinskih vojnika.

"Napredovanje neprijatelja duboko u teritoriju u smjeru Kurska zaustavljeno je dejstvima jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno sa graničarima i jedinicama pojačanja, vazdušnim udarima, raketnom i artiljerijskom vatrom", rekao je Gerasimov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video-snimku objavljenom u srijedu zahvalio ukrajinskoj vojsci, izdvajajući trupe duž linije fronta u oblastima Pokrovska, Torecka, Limana i Harkiva "i svuda gdje se nastavlja naša zaštita od ofanzivnih operacija okupatora".

Zelenski nije pomenuo Kursk, ali je rekao da je važno da se nastavi uništavanje neprijatelja "precizno kako naši vojnici znaju i isto tako efikasno pošto to daje rezultat".

"Što je veći pritisak na Rusiju, to će mir biti bliži," rekao je on. "Samo mir pravednom silom. Zahvaljujem svima koji to obezbijede."

Ranije tokom dana, vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti rekao je da su dvije osobe poginule u ukrajinskom napadu dronom u blizini grada Sudža.

Smirnov je na Telegramu rekao da je ukrajinski dron udario u vozilo hitne pomoći u pokretu, pri čemu su poginuli vozač i bolničar u Sudži, mjestu na desetak kilometara od granice.

Tvrdnje Putina i Smirnova nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Džon Kirbi (John Kirby), rekao je novinarima da je na Ukrajini da odgovori na pitanja o njenim operacijama, ali je dodao da se "ništa nije promijenilo" u vezi sa politikom SAD koja zabranjuje udare unutar Rusije koristeći oružje koje su isporučile SAD, osim protiv "neposredne prijetnje samo preko granice".

On je takođe rekao da su američki zvaničnici kontaktirali ukrajinske kolege kako bi bolje razumjeli situaciju.

Smirnov je takođe pozvao stanovnike da daju krv pošto je Ministarstvo odbrane Rusije prethodnog dana saopštilo da je do 300 vojnika uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih borbenih vozila preko granice prešlo u Kursku oblast i napalo ruske položaje u blizini naselja Nikolajevo-Darino i Olešnja.

Rusija je saopštila da su se ukrajinske snage povukle nakon što su pretrpjele gubitke.

Međutim, blogeri naklonjeni Kremlju su izvijestili da su ukrajinske snage zauzele Nikolajevo-Darino i Sverdlikovo u okrugu Sudža.

Blogeri su rekli da su ukrajinske trupe ušle u Sudžu dan ranije i da pokušavaju da preuzmu kontrolu nad selima Gončarovka i Olešnja.

Kijev nije komentarisao ove navode koji takođe nisu mogli biti nezavisno potvrđeni.

U sjeveroistočnoj ukrajinskoj Sumskoj oblasti sprovodi se obavezna evakuacija u 23 naselja koja se nalaze u okviru pet zajednica.

Oko 6.000 ljudi, uključujući 425 djece, dobilo je naređenje da se evakuiše, rekao je guverner Volodimir Artjuh na ukrajinskoj televiziji.

Artjuh je napomenuo da je situacija u Sumskoj oblasti prilično napeta i da vazdušna uzbuna traje više od jednog dana.

Dodao je da su mnoge od eksplozija koje stanovnici čuju "djelo naše protivvazdušne odbrane", kao i da je Sumska oblast nikada bolje pokrivena tom odbranom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova protivvazdušna odbrana rano u srijedu oborila 11 dronova koje je Ukrajina lansirala u četiri njena regiona.

Ukrajina je izvijestila da je njena protivvazdušna odbrana oborila svih 30 dronova koje je lansirala Rusija u sedam njenih regiona.

U Kijevu su dijelovi oborenih dronova pogodili osobu koja je zadobila povredu noge od gelera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније