Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Keli Ng - BBC Njuz  [ BBC ]

08. 08. 2024. 11:14   >>  14:14

Olimpijske igre u Parizu 2024: Lepše se ponašajte, poručuju kineske vlasti gledaocima

Tokom prethodnih dana, mediji pod kontrolom kineske vlade kritikovali su „neprikladno" ponašanje, poput zviždanja tokom sportskih događaja i optužbi na račun nepoštenog suđenja.

Kineska stonoteniserka Čen Meng posle meča
Getty Images

U Pekingu su rešili da se obruše na „agresivne navijače", koji navodno utiču na nastupe kineskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, a to je samo poslednji u nizu koraka kako bi se stalo na put kulturi obožavanja poznatih ljudi.

Tokom prethodnih dana, mediji pod kontrolom kineske vlade kritikovali su „neprikladno" ponašanje, poput zviždanja tokom sportskih događaja i optužbi na račun nepoštenog suđenja.

Takva „kultura navijanja", kako kažu, dostigla je vrhunac 3. avgusta kada je stonoteniserka Čen Meng pobedila saigračicu iz nacionalnog tima Sun Jingša u meču za zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji.

Urpkos porazu, društvene mreže u Kini su bile preplavljene porukama podrške za Sun Jingšu, a pojedini su umanjivali pobedu Čen, tvrdeći da je do trijumfa stigla samo zato što je Sun bila umorna posle tri prethodna meča koja je odigrala.

Sa društvenih platformi u Kini uklonjeno je desetine hiljada objava i blokirano je više od 800 naloga blokirano zbog navodnog „širenja negativnosti i pozivanja na sukob" povodom meča.

Jedan od obožavaoca Sun Jingše zapisao je da „želi da Čen bude pozitivna na zabranjene supstance na doping kontroli, kako bi njena zlatna medalja mogla da bude dodeljena Sun", što je razbesnelo mnoge korisnike društvenih mreža.

Uhapšena je i 29-godišnja žena zbog objavljivanja uvredljivih komentara posle meča.

Još se ne zna šta je tačno rekla, ali je policija objavila u utorak da je „maliciozno izmišljala lažne informacije i otvoreno vređala druge, što je nanelo štetu društvu".

Ovi potezi su deo strategije Pekinga u obračunavanju sa „toksičnom" kulturom idolizovanja poznatih.

Prethodno je u Kini zabranjeno rangiranje poznatih, reorganizovanje klubova njihovih obožavalaca i redovno se uklanja „štetan" sadržaj sa stranica posvećenim poznatima.

Tokom prethodnih nekoliko dana, list Global tajms, koji je pod uticajem kineske vlade, objavio je nekoliko tekstova u kojim se kritikuje „kultura obožavanja" u sportu.

U jednom od njih navodi se da su „brojni Kinezi" sada zabrinuti zbog „očigledne agresivne navijačke kulture, koja preti da nanese štetu svetu sporta".

Pored zapaljivih komentara na račun sportista, kineske vlasti su kritikovale i navijače koji glasno navijaju ili koriste blic mobilnih telefona i foto-aparata na utakmicama, kao i one koji zarađuju prodajući znamenitosti koje su potpisali sportisti.

„Kultura navijanja ne samo da utiče na trening i takmičenja kineskih sportista, već ozbiljno šteti reputaciji kineskog sporta", navode iz agencije Sinhua u video izveštaju objavljenom u sredu.

List Šangaj dejli objavio je komentar u kojem poziva društvene platforme da „pooštre striktna pravila protiv štetnog ponašanja" i sportske organizacije da „zauzmu čvrste stavove protiv navijačke manije".

Iz Pekinga su upozoravali na „kulturu navijanja" još pre Olimpijskih igara u Parizu.

Krajem prošle godine iz Olimpijskog komiteta Kine i Generalne administracije za sport te zemlje upozoravali su navijače posle više incidenata snimanja i praćenja sportista.

„Čini se da ove 'navijače nižeg ranga' pokreće ljubav prema njihovim idolima i impulsivno prave iracionalne poteze, čime remete normalan red događaja, javni red i mir i dobre prakse, društveni moral i fer-plej", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine, iz Olimpijskog komiteta Kine upozorili su kineske sportiste da ne ulaze u navijačke klubove, dodajući da žele da „odlučno stave tačku na širenje haosa navijačke kulture na sportske terene".

Sportisti kažu da žele da ih „poštuju".

Deng Japing, iskusna stonoteniserka, pozvala je navijače da „izraze navijačke sklonosti bez napadanja drugih".

„Moramo da poštujemo jedni druge i ostavimo prostora svima", dodala je.


Dodatno izveštavanje: Ian Tang


Pogledajte video:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније