Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.Č.J.

08. 08. 2024. 09:45 >> 09:45
1
Čitaj mi:

pokrenut pilot projekat "Superslužbenik"

Do informacija o Glavnom gradu uz pomoć vještačke inteligencije

Projekat "Superslužbenik" u okviru strategije digitalizacije Glavnog grada Podgorica 2.0 predstavlja inovativni pristup elektronskim servisima zasnovan na vještačkoj inteligencije, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Superslužbenik je projekat za koji vjerujemo da može u potpunosti transformisati način komunikacije i interakciju koja sa odvija između građana i privrede s jedne strane i gradske administracije s druge. Svi mi imamo nekog komšiju, rođaka ili poznanika koji radi u gradskoj administraciji i često su oni prva adresa kojoj se obratimo ne bi li dobili koju informaciju više o nekom postupku prije negoli se uputimo na šalter Glavnog grada. Superslužbenika upravo možemo zamisliti kao nekog našeg komšiju koji je ujedno i najbolji službenik gradske administracije i koji poznaje svaku proceduru, svaki postupak i koji će nam u bilo kojem trenutku pružiti neophodnu informaciju bilo da su radni dani, vikend ili praznici. Veliki jezički modeli koji u pozadini obrađuju naša pitanja sposobni su da kroz potpuno prirodnu komunikaciju s vrlo visokim stepenom razumijevanja pruže sve neophodne informacije", ističe rukovodilac Službe za informacioni sistem Nikola Mićunović.

On je kazao da je ovo samo prva faza, pilot projekat, u kojoj je Superslužbenik informativnog karaktera spreman da odgovara na pitanja i pruža informacije iz oblasti rada Glavnog grada koje su od interesa za građane, a značajan razvoj tek predstoji.

"Nama ova tehnologija uvodi jednu potpuno novu dimenziju u elektronsku upravu i način konzumiranja elektronskih servisa. Grad je sam po sebi kompleksna administracija, sa značajnim brojem različitih postupaka i često snalaženje nije jednostavno. Upotrebom Superslužbenika ideja je da on bude taj koji dovoljno dobro sve poznaje, a da građani ne moraju da razmišljaju gdje i kako podnijeti neki zahtjev već da kroz prirodnu komunikaciju mu objasne svoje potrebe, dostave mu sve neophodne informacije odnosno dokumentaciju, a da Superslužbenik na osnovu toga pripremi zahtjev i proslijedio ga odgovarajućoj službi na dalju obradu", dodaje Mićunović.

Osim razvoja servisa, ovakvi projekti, kako je kazao, otvaraju mogućnost saradnje sa našom inovativnom zajednicom.

"Glavni grad ima značajan prostor da upotrebom naprednih tehnologija unaprijedi razne oblasti rada. Na ovom polju možemo ostvariti sinergiju sa inovativnom zajednicom i pronaći zajednički interes, mi da unaprijedimo naše servise, a s druge strane da kompanijama omogućimo dobar poligon za razvoj njihovih rješenje. Superslužbenik je upravo primjer takvog pristupa na čijem razvoju radimo zajedno sa inovativnom kompanijom BixBit", zaključuje Mićunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније