Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

08. 08. 2024. 11:09 >> 11:09
Čitaj mi:

pored prijetnji hapšenjem

Pućdemon se vratio u Španiju poslije sedam godina bjekstva

Bivši predsjednik regionalne vlade Katalonije Karles Pućdemon koji je bio u bjekstvu od 2017. godine zbog neuspjelog pokušaja secesije tog regiona vratio se danas u Španiju i pored prijetnje da će biti uhapšen.

Pućdemon se prkosno pojavio na skupu u Barseloni nakon što je doputovao iz Belgije, gdje je nekoliko hiljada pristalica separatista, koji su se okupili, mahalo katalonskim zastavama.

Događaj je organizovala njegova politička partija Zajedno za Kataloniju (Junts), nekoliko sati prije nego što je nova regionalna vlada trebalo da preuzme dužnost.

Pućdemontovo prisustvo u Španiji će vjerovatno izazvati ponovnu političku napetost oko pitanja katalonske nezavisnosti. Neuspjeli pokušaj secesije 2017. godine izazvao je dugotrajnu ustavnu krizu. Pućdemon se suočava sa optužbama za pronevjeru novca zbog učešća u pokušaju da se Katalonija odvoji od ostatka Španije.

Pućdemon je svoju karijeru posvetio stvaranju nezavisne Katalonije. Njegov beskompromisni pristup doveo je do političkog sukoba sa drugim separatističkim partijama, kao i sa centralnom vladom Španije.

Sporni zakon o amnestiji, koji je izradila španska koaliciona vlada predvođena socijalistima, potencijalno bi mogao da oslobodi Pućdemona i stotine drugih pristalica katalonske nezavisnosti od krivičnog gonjenja.

Ali predlog zakona, koji je ranije ove godine odobrio španski parlament, osporava Vrhovni sud, ostavljajući neizvesnost o tome koji će zločini biti oprošteni. Pućdemon bi mogao da bude stavljen u pritvor ako bude uhapšen. Nije odmah bilo jasno kako će vlasti postupiti ako Pućdemon bude uhapšen.

Povratak bivšeg katalonskog lidera prijeti da zakomplikuje dogovor postignut poslije višemjesečnog zastoja između Katalonske socijalističke partije (PSC) Salvadora Ile i druge glavne katalonske separatističke partije i ljevičarske ERC.

Taj dogovor je obezbijedio dovoljno podrške u katalonskom parlamentu da Ila danas postane sljedeći regionalni predsjednik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније