Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

08. 08. 2024. 12:21 >> 12:21
Čitaj mi:

CEDEM najavljuje

Nove inicijative za jačanje demokratskih procesa u Crnoj Gori

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u narednom periodu planira pojačati svoje djelovanje u oblastima političkog angažmana građana/ki i očuvanja kulturne autonomije, kao i proširiti na tematiku zelene agende, najavila je direktorica te organizacije Nevenka Vuksanović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, podsjetila da CEDEM, jedna od najstarijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori, u decembru ove godine slavi 27 godina postojanja i da se aktivno bavi vladavinom prava, ljudskim pravima i evroatlantskim putem Crne Gore.

‚‚CEDEM proaktivno i kontinuirano djeluje na polju vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i evroatlantskog puta Crne Gore. U narednom periodu projektno ćemo se okrenuti dodatno političkoj participaciji građana/ki i očuvanju kulturne autonomije. U skladu sa pitanjima koji su visoko na listi prioriteta i EU, naša organizacija će takođe proširiti svoje djelovanje i na zelenu agendu“, izjavila je Vuksanović.

Govoreći o aktuelnim projektima koje sprovode u CEDEM-u, Vuksanović je kazala da se sprovodi veći broj projekata uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, te da je i ove godine CEDEM prepoznat kao partner tom Ministarstvu na polju RE zajednice, rodnih pitanja, LGBTIQ, OSI i manjinskih pitanja. Takođe je počeo sa realizacijom i projekat koji je podržan od strane Ministarstva evropskih poslova i usmjeren je na evropski put Crne Gore. Takođe Delegacija Evropske unije aktivno podržava rad ove organizacije, te projekat „Inkluzivni dijalog za progresivno društvo“, koji sprovodi u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) ima za cilj jačanje demokratskih institucija, saradnje civilnog sektora i državnih institucija, kao i ukupno jačanje demokratskih procesa i dobrog upravljanja.

„Projekat ima dva fokusa: nadzor i unapređenje rada Skupštine i jaču saradnju građana/ki, civilnog sektora i državnih institucija. U okviru ovog projekta su realizovane brojne aktivnosti, uključujući analize za unapređenje rada skupštinskih tijela i formiranje nadzornih timova za praćenje rada skupštinskih odbora“, navela je Vuksanović.

Istakla je da su posebno ponosni na realizaciju aktivnosti Skupštine građana, koja je dobila pohvale i od Evropskog parlamenta.

„U oktobru ove godine planira se održavanje još jedne Skupštine građana, kao i brojne aktivnosti za izgradnju kapaciteta članova skupštinskih odbora. Očekujemo da će ovakvi projekti pospiješiti demokratske procese i evroatlantske integracije“, kazala je Vuksanović.

Na pitanje kako u CEDEM-u komentarišu stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, projektna koordinatorka u CEDEM-u, Milena Kovačević, je istakla je da je ono višeslojno i da prema posljednjem Izvještaju Evropske komisije još uvijek postoje značajni izazovi kad je u pitanju položaj svih marginalizovanih grupa.

„Prema posljednjem izvještaju Evropske komisije, nije bilo značajnog napretka u poboljšanju položaja romske i egipćanske populacije, koja i dalje ostaje jedna od najugroženijih marginalizovanih grupa u crnogorskom društvu. Takođe, nije zabilježen napredak u položaju osoba s invaliditetom, a ni u zaštiti prava LGBT osoba“, istakla je Kovačević.

Podsjetila je da CEDEM većinu svojih napora usmjerava na zaštitu ljudskih prava marginalizovanih grupa, kroz različite oblike istraživanja i analiza.

„Naša istraživanja javnog mnjenja mjere stavove građana/ki Crne Gore, jer se u tim stavovima ogledaju potencijalne predrasude i stereotipi koji utiču na društvene norme i ponašanja“, navela je Kovačević.

Ukazala je da je CEDEM prošle godine sproveo istraživanje o diskriminaciji i nasilju nad ženama, prema kojem oko 40 odsto odsto građana/ki ima diskriminatorne stavove prema ženama, a 42 odsto ih smatra da je porodica potencijalni izvor nasilja nad ženama.

„Rezultati istraživanja o socio-ekonomskom položaju romske i egipćanske populacije pokazali su određeni napredak u odnosu na prethodne četiri godine, ali je zabilježena regresija u broju pripadnika/ca ovih zajednica koji posjeduju lična dokumenta i djece koja su završila osnovnu školu“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je i da CEDEM već dugi niz godina sprovodi istraživanja o etničkoj distanci, koja su pokazala pad u etničkoj distanci, posebno kod mladih.

Ocijenila je da je, iako Crna Gora ima, naravno uspostavljen i poprilično dobar zakonodavni okvir za zaštitu ljudskih prava, potrebna je adekvatna implementacija tih zakona.

„U odnosu na sva prethodno sporovedena istraživanja, dolazimo do zaključka da je najbolji alat za otklanjanje stereotipa i diskriminatornih stavova je edukacija. CEDEM planira veliki set edukacija za mlade, kao i za zaposlene u državnim institucijama, s ciljem stvaranja tolerantnijeg društva“, najavila je Kovačević.

Govoreći o projektu koji CEDEM realizuje uz podršku NATO saveza, Kovačević je kazala da on ima za cilj približiti vrijednosti i principe NATO-a crnogorskoj omladini kroz kreativne buklete i ambasadorske dijaloge.

„Prvi ambasadorski dijalog održan je 24. jula na Cetinju sa ambasadorkom Italije, Andreinom Marselom. Dva ambasadorska dijaloga planiramo i u sjevernom i južnom regionu Crne Gore i pozivamo sve mlade koji se interesuju za euroatlantske integracije da se prijave“, rekla je Kovačević.

Projektna koordinatorka u CEDEM-u, Katica Maksan, kazala je da u toj organizaciji sprovode projekat ‚‚Očuvanje demokratije u lokalnim zajednicama u Crnoj Gori” koji finansira ambasada Australije i koji je fokusiran na unapređenje demokratskih procesa u lokalnim zajednicama u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na mlade i njihove inovativne ideje.

„Planiramo organizovati hakaton koji će okupiti oko 30 učesnika/ca iz svih regija Crne Gore – centralne, sjeverne i južne. Mladi će na ovom događaju predstaviti svoje ideje za rješavanje gorućih problema u njihovim zajednicama“, kazala je Maksan.

Pojasnila je da će hakaton obuhvatiti objavljivanje poziva za mlade, pronalaženje mentora/ki koji će raditi s učesnicima/ama, kao i rad na unapređenju njihovih prvobitnih ideja.

„Najbolje ideje bit će predstavljene lokalnim samoupravama, čime će mladi vidjeti kako se njihove ideje mogu sprovesti u praksi. Ovaj projekat će omogućiti mladima da steknu nova znanja, unaprijede svoje ideje i aktivno učestvuju u demokratskim procesima unutar lokalnih zajednica“, istakla je Maksan.

Projekat ‚‚Praćenje medija: praćenje etičkog izvještavanja o kršenju ljudskih prava” koji CEDEM sprovodi u partnerstvu sa Sociološkim centrom Crne Gore, a finansira ga Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kofinansira Ministarstvo javne uprave, se fokusira na praćenje etičkog izvještavanja medija u slučajevima kršenja ljudskih prava.

„Ovaj projekat uključuje monitoring izvještavanja medija, etičnost i tačnost u izvještavanju o kršenju ljudskih prava. Planirani su i treninzi za predstavnike/ce medija, sa ciljem unapređenja njihovog izvještavanja. Organizovaćemo radionice koje će okupiti medije i sudstvo, kako bi se unaprijedio njihov međusobni odnos i osigurala etičnost u izvještavanju“, pojasnila je Maksan.

Ukazala je da je cilj projekta da se do kraja sprovođenja dobije cjelokupna slika o stanju etičkog izvještavanja u Crnoj Gori, naročito u kontekstu kršenja ljudskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније