Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

01. 08. 2024. 08:00 >> 08:00
Čitaj mi:

Hapšenje u Njujorku

Oštetio registarske tablice vozila Tajne službe

Jedan čovjek je uhapšen na Menhetnu, u Njujorku, i optužen da je oštetio folije registarskih tablica dva SUV vozila Tajne službe - obezbjeđenja važnih ličnosti koje čuva pastorku potpredsjednice SAD Kamale Haris.

Programer softvera Hari Hejman izgleda da podržava malu grupu građanskih aktivista koji skreću pažnju, a ponekad i sami uklanjaju posebne folije koje na registarske tablice stavljaju vozači da bi omeli da tablice „pročitaju“ kamere sistema za naplatu putarine i kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa u Njujorku.

Hajman (45) je prišao neobilježenim vozilima Tajne službe ispred restorana „Tribeka“ i otkinuo folije s registarskih tablica njenih vozila, navodi se u krivičnoj prijavi.

Agenti Tajne službe koji koriste ta vozila bili su zaduženi da štite pastorku potpredsjednice, Elu Emhof (25), dok je ručala u obližnjem restoranu „Bubby’s“.

„Ni u jednom trenutku nijedna zaštićena osoba nije bila u opasnosti zbog ovog slučaja“, rekao je Džejms Birn, portparol Tajne službe.

Hajman je optužen za ometanje državne službe i lakše oštećenje imovine.

Vozači u Njujorku često koriste nelegalne folije na tablicama da bi izbjegli sisteme za naplatu putarine i saobraćajne kamere koje se oslanjaju na automatizovane čitače registarskih tablica.

Posljednjih godina mala grupa građanskih aktivista je preduzela kontramjere da bi spriječila vozače da zaklanjaju registarske tablice. Gerš Kuncman, urednik novinskog sajta Streetsblog NYC, popularizovao je to 2022. godine serijom video snimaka i nedavnim nastupom u jednoj veoma gledanoj TV-emisiji ; gdje je prikazao kako sam „otkriva“ registarske tablice.

Kuncman i njegovi sljedbenici koristili su markere da iscrtaju brojeve tablica koje su vlasnici sastrugali, uklanjali su s tablica trake i naljepnice, ispravljali savijene tablice ili odvrtali zavrtnjeve debelih obloga koji tablice čine nečitljivim.

Taj njihov rad je često usredsređen na privatna vozila službenika organa za sprovođenje zakona i osoblja sudskog sistema parkirana u blizini policijskih stanica i zgrada sudova.

Profil na mreži X povezan sa Hajmanom ima desetine postova o prikrivenim registarskim tablicama i nepropisno parkiranim policijskim vozilima na Menhetnu.

Portparol Tajne službe nije odgovorio na pitanje zašto su dva vozila imala prekrivene registarske tablice.

„Osjećam određenu odgovornost“, rekao je u srijedu Kuncman za Asošiejted pres.

„Bio sam ogorčen načinom na koji su državni službenici, uključujući i one čiji je posao da sprovode zakon, namjerno prekršili zakon i učinili naše puteve manje bezbjednim“, dodao je Kuncman.

I nastavio: „Kao građani, imamo odgovornost za održavanje bezbjednosti na putevima. Ako to znači čišćenje djela državne imovine koja je po zakonu čitljiva, to je po meni u redu. Uz to, nikada se nijesam petljao sa Tajnom službom“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније